Отнесени улици, разбити коли, похабена реколта – това е равносметката след падналата във вторник следобед градушка във Великотърновско, съобщава „Борба“.
 
Основните поражения са в шест великотърновски села – Шемшево, Леденик, Самоводене, Беляковец, Пушево и Ветринци. Проверките от сформираната още в деня на градушката от кмета Даниел Панов група за реакции при бедствия и аварии продължават.
 
Във Велико Търново започна прочистване на шахтите от листната маса, донесена от стичащата се вода. Събират се и материалите от строежи, също влачени от водата. Те ще бъдат извозени до депото за строителни отпадъци. Мобилизирани са екипи на ОП „Зелени системи“.
 
До момента няма информация за счупени клони, дървета или за щети по покривите на сгради. Единствено в кв. „Слънчев дом“ има засегната покривна ламарина на блок, чието обезопасяване е ангажимент на етажната собственост.
 
„Ние сме най-засегнати. Връхлетя ни от запад-югозапад. Преди това удари Керека. Градушката бе с големина на лешник, а някои от късовете бяха даже колкото орех. Какво да ви кажа! Броим щетите. Имаме няколко отнесени улици, включително и част от главната, която бе ремонтирана наскоро. Реколтата е унищожена на 90%. Само малка част, която е под оранжерии или мрежи, е запазена. Големи са щетите и в полята с разсад на местната фирма „Ава парк“, има и доста повредени фиданки. Съвземаме се. Няколко години ни подминава, но тази явно късметът не бе с нас. Природа е – какво да се прави“, коментира кметът на Шемшево Кирил Ангелски.
 
„Село Леденик е под наклон и буквално са отнесени доста настилки от улици. Реколтата се пресява. Трудно се устоява на такава стихия. Подали сме всички поражения в Община Велико Търново. Чакаме помощ и от там“, обобщи управникът на Леденик Антон Кръстев.
 
Аналогична е и ситуацията в Самоводене, което също бе връхлетяно от градоносния облак около 17:00 часа във вторник.
 
Природната стихия не подмина и Пушево, където в продължение на почти 20 минути се изсипа леден дъжд. По думите на кметицата Юлия Костадинова около 30% от дворните посеви са унищожени.
 
„Съсипа лозята, разсадите – домати, лук, чесън, пипер, картофи… Има счупени клончета на плодните дръвчета. Тепърва ще се прави оценка на пораженията на нивите извън селото, но предполагам и там има сериозни щети“, заяви тя.
 
Местните са възмутени от бездействието на Изпълнителна агенция „Борба с градушките” и поредния й пропуск да защити реколтата. Възрастните хора, които произвеждат зеленчуци за лични нужди, обичайно винаги са най-засегнати от градушката, тъй като няма кой да покрие загубите им, докато големите земеделски производители ще вземат някой лев от застраховките и държавната помощ, компенсираща пропадналите площи, коментират жители на Пушево.
 
Обилният дъжд преди градушката пък е отворил голям изкоп на вик в центъра на селото, информира Юлия Костадинова. „Той се намира на стръмно място и водата повлече цялата маса пръст по шосето. Разпоредих веднага да започне почистване на улицата, за да се възстанови автомобилното движение“, заяви тя.
 
Кметицата е уведомила за проблема зам.-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев, който уверил, че ще съдейства от ВиК да направят необходимото за асфалтиране на изкопа.
 
В Беляковец ситуацията е сходна. По думите на главния специалист в кметството Надя Пушкарова-Нейкова дъждът и градушката били с голям интензитет и направили на решето земеделските площи, в които до дни трябвало да има беритба. Останалите неунищожени зеленчуци и плодове пък са ожулени от ледените късчета и няма да имат добър търговски вид.
 
„Всичките плодчета ще отидат за ракия. Тази година няма да ги излагаме за продан, защото иначе ще се наложи да им сложим абсурдно ниска цена“, коментира Васил Иванов от Беляковец.
 
По отношение на инфраструктурата природната стихия пожалила селото, като единствените проблеми, които създала, били запушени шахти.
 
Единици са земеделските производители, успели да спасят реколтата си без поражения. Един от тях е Емил Елефтеров от Самоводене, който преди време взел мерки срещу градушката чрез поставянето на мрежа. Плетката успяла да издържи на ледените късове и да запази целостта на градината му.