Мощни бури с ураганни ветрове удариха областта Пулия в Южна Италия. През последните 12 часа спасителните служби са на крак и реагират на стотици сигнали за паднали дървета, съобщават местни медии.

На полуостров Саленто са блокирани някои от главните пътища, съборени са билбордове и метални огради.

Спасителните служби призоваха гражданите да избягват пътища в близост до реки и морския бряг и да внимават за падащи дървета.

В град Лече има сигнали за паркирани автомобили, ударени от изкоренени дървета. На един от главните пътища вятърът преобърнал дори тежкотоварен камион. На този етап не се съобщава за пострадали хора, а само за материални щети. 

Един от ударите на стихията е върху древния град Матера, който беше обявен за Европейска столица на културата за 2019 година. Един от съседните му градове е претърпял торнадо, вследствие на което има 50 намеси на пожарни отряди поради падането на дървета и електрически стълбове.

Областите Пулия, Калабрия и Базиликата са в опасната зона на мощен циклон с интензивни валежи и ураганни ветрове.

Обявен е червен код за опасно време. Повечето училища, детски градини и други обществени сгради са затворени превантивно.

Властите на няколко провинции и градове в засегнатите от времето региони наредиха затваряне на училищата: днес ученици от Катания, Реджо-Калабрия, Бриндизи, Лече и Неапол не отидоха на училище.

Венеция пък е под вода. Наводнени са някои от най-привлекателните за туристите места в града.

Днес сутринта, по време на пиковия период, нивото на морската вода достигна 127 сантиметра, което съответства на предпоследното й критично ниво на заплаха.

В кадрите със снимки и видео от Венеция магат да се видят наводнения площад „Свети Марк“, където туристите с гумени ботуши се движат по мостовете.

Общо във Венеция в резултат на дъждове и приливи и отливи се оказаха наводнени 45% от повърхността й


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!