Проливни дъждове наводниха снощи няколко малки населени места в региона Оломоуц в североизточната част на Чехия. Една жена загина, а друга се издирва, каза пред репортери представителят на пожарната Люция Балажова, цитирана от световните осведомителни агенции.

"Проливни дъждове и придошли реки в районите Уничов и Шумперк на територията на Оломоуц оставиха под вода десетки частни къщи, разрушиха мост и нанесоха значителни щети на местната енергийна и транспортна система.

Огнеборците спасиха няколко души от водата, включително от потопени автомобили. Намерено е тялото на загинала 48-годишна жена. Друга жена, на 74 години, е издирвана от полицията и пожарникарите, те се подпомагат от полицейски хеликоптер", каза Балажова.

Според нея, на места нивото на водата надхвърля един метър, жители на няколко села са евакуирани от домовете си. Сега местните власти търсят временни жилища за тях.

Както каза кметът на Уничов - Радек Винцур, до понеделник следобед ситуацията вероятно ще достигне кулминацията си, тъй като значителна част от града е под вода поради преливане на река Оскава.

Властите препоръчват на жителите да не напускат домовете си. За да помогнат на местните спасители, пристигнаха техни колеги от съседни региони.