Силни гръмотевични бури в Благоевград и Пловдив снощи.

Te бяха придружени и от мълнии.

На кадри, публикувани в социалните мрежи се виждат наводнени улици и затруднено движение на автомобилите.

Бурята в Благоевград все пак не е била като убийственото наводнение на 2 юлипреди 65 години в тогавашния град Горна Джумая. Денят е петък, около 17.00 часа, когато река Джумайска Бистрица, която пресича града, го помита. Воден талаз с височина до 6 метра, влачещ със себе си камъни, дървета и тиня, залива къщи, магазини, складове, дюкяни, площади и улици. Водната стихия отнася стотици домашни животни. По мътните води на реката плуват топове плат, пити кашкавал, тенекии със сирене, багери, камиони, коли и каруци. Най-голямото в историята на града наводнение взима 13 жертви, от които 6-има се удавят в пощурялата река. По онова време в Горна Джумая живеят 26 000 души, припомня struma.bg.

Още на следващия ден кметът на Благоевград Милан Зашев обявява бедствено положение и издава заповед за мобилизация на мъжете от 18 до 60 години. Започва разчистването на града и спасяването на годните хранителни продукти, плат и обувки. В следващите дни Министерският съвет издава 6 разпореждания и Постановление от 23 юли 1954 година и отпуска милиони левове за възстановяването на града.

Пострадалите семейства се обезщетяват с пари, дрехи и храна. От София идват десетки багери, камиони и стотици войници от Строителни войски. До 15 декември 1954 година е иззидана дълга 1 км гранитна стена на реката, за което са отпуснати 2 600 000 лева. В първите 6 месеца на 1955 година за още толкова пари е иззидана лявата стена, дълга 880 м, заедно с 12 баража и други преградни съоръжения. За 1 година са построени 5 жилищни блока, в които се настаняват около 100 семейства. Градът бързо е възстановен, но решаваща за това е пълната мобилизация на населението

Летни бури, придружени от гръмотевици, се очакват и днес на различни места в България. На отделни места явленията ще са временно интензивни, възможни са и градушки.

Максимални температури ще са между 27° и 32°.
Кадри от бурята в Пловдив

 

 
Тежката нощ в Благоевград

Снимки и видео: Meteo balkans