Океаните на Земята се затоплят, а ледовете по полюсите се топят. Тези шокиращи данни обяви Междуправителственият комитет по климатичните промени към ООН в годишния си доклад.

Над 100 учени от 36 страни, работили по доклада, твърдят, че заради климатичните промени океаните се затоплят по-бързо, кислородът в тях намалява, а водите стават по-киселинни.

Климатолог: Страшни явления очакват земята, а България ще е покосена от...


Глобалното затопляне води до топенето на ледниците в полярните райони. Годишната загуба на лед е около 720 милиарда тона, а през 2019 г. бяха отчетени рекордни ниски нива на арктическия воден лед.

А ледът изчезва в световните водни басейни, чието ниво се покачва с 3,66 милиметра годишно.

Според доклада, ако не овладеем климатичните промени, до края на XXI век морското равнище ще се покачи от 61 до 110 сантиметра. Това означава катастрофа за островните държави и изчезването на значителни територии от сушата.

Доклад на ООН предрече страшен апокалипсис през 2100 г.

Океаните са в беда, а това означава, че човечеството е в беда, обобщават учените, подготвили шокиращия доклад. Данните са прогнозни, но и вероятни, ако човечеството бързо не намали емисиите на парниковите газове.

Покачването на морското равнище ще се отрази и на нашата страна. Ще бъде съпроводено с повече екстремни събития - силни бури и приливи.

„И при нас това бавно покачване на Световния океан също вече се забелязва, което пряко води до намаляване на плажната ивица, води до ерозия на бреговете. От чисто икономическа гледна точка вероятно ще са промени в приходите и много по-сериозни разходи в сферата на туризма”, обяснява Георги Стефанов от WWF пред bTV.

Страната ни може да пострада и от очаквания миграционен натиск.

„Тези близо 1 млрд. души, които живеят по различните крайбрежия на Световния океан ще търсят друго място – ние сме на кръстопът в света и със сигурност ще бъдем афектирани!”, смята Стефанов.

Промените ще ги усетим и с намаляване на биоразнообразията не само Световния океан, а и в Черно море.

„Някои видове риби, с които сме свикнали, ще изчезнат от Черно море – това е един много сериозен проблем и за поминъка на хората”, казва Тодоров Тодоров от Сдружение "За Земята”.

Експертите дори очакват междудържавни спорове за това в чии териториални води се намират популациите на определени видове риба и кой има право на улова.

За да оцелеем, трябва да овладеем и ограничим колкото можем глобалното затопляне. За това призовават експертите по климатични промени. Дали стряскащите прогнози ще се сбъднат, зависи от нас.