Ново тревожно проучване предполага, че т. нар. разлом на Уилмингтън - простиращ се на 20 км под южен Лос Анджелис до залива Сан Педро - е в състояние да генерира катастрофа с магнитуд 7,4 по Рихтер.

От National Geographic, позовавайки се на изследователи от университета в Харвард в Южна Калифорния, които наскоро оповестиха своите плашещи констатации, първи съобщават за тези открития, информират световните осведомителни агенции.

НАСА сканира разлома Сан Андреас, задава се чудовищен трус

"Надявам се, че привличането на внимание към него може потенциално да увеличи безопасността в региона", казва авторът на проучването Франклин Улф, цитиран от The National Geographic.

Според американски изследователи, пукнатината в Калифорния в момента е бавно движеща се и вероятно се разкъсва само веднъж между 3200 до 4700 години.

Разломът Уилмингтън лежи в основата на две от най-натоварените пристанища в САЩ и според изследователите е обезпокоително, че може да се свърже с други близки разломи, което би предизвиквало земетресение с магнитуд 7,4.

Учени откриха гигантска дупка в земната литосфера, прогнозират нещо страшно в Северна Америка

Новото проучване разкрива колко разломи пресичат Южна Калифорния.

Изследователите подчертават, че разломът на Уилмингтън е различен от другите, които могат да бъдат открити на земната повърхност. По-конкретно, разломът на Уилмингтън е „сляп“, което означава, че е скрит под повърхността, което прави особено трудно изучаването му.

Калифорния беше засегната от десетки малки земетресения по-рано това лято, като най-голямото - с магнитуд 7,1, за щастие разтърси слабо населени райони в южния щат на САЩ, като причини само прекъсвания на тока и малки щети.

През януари 1994 г. регионът беше поразен от земетресение с магнитуд 6,7 в Северидж, при което 57 души загинаха и 8700 бяха ранени.