Два самолета на компания „Swiss Air” трябвало да се върнат обратно на летището в Цюрих заради удар от мълния, съобщава БГНЕС.

Първият инцидент се е случил тази сутрин, когато самолет LX724, изпълняващ полет от Цюрих за Амстердам, се върнал обратно на летището. Причина за това станал удар от мълния върху самолета.

В такива случаи командирът трябва да вземе решение дали полетът да продължи. Пилотът решил да се върне в Цюрих, а пътниците били натоварени в друг самолет.

Малко след първия инцидент самолет LX2084, изпълняващ полет до Лисабон, е бил принуден да се върне на летището в Цюрих заради удар от мълния.
От компанията съобщават, че и при двата случая не е имало опасност за пътниците.

Според експерти, в зависимост от мястото и силата на удара на мълнията е възможно повърхностно повреждане на обшивката на самолета. Затова пилотът взема решение дали полетът може да продължи. В конкретния случай за пътниците не съществува опасност, тай като самолетът представлява Фарадеева клетка.

Двата ударени от мълнии самолети са изпратени на ремонт и техническо обслужване, за да се установи дали има повреди по тях.