В редица градове на България вчера бе истински апокалипсис. БЛИЦ припомня, че Пловдив бе под вода, а това дори наложи спешна евакуация. Кошмарна обстановка имаше и в Сливенско.

Оказа се, че новото кръгово на Стара Загора също се е наводнило, заради поройните дъждове.


Видео: Нова телевизия

Ураганни бури, градушки и проливен дъжд се развихриха в южната част на страната вчера. Стихията причини щети в Пловдив и Стара Загора, преаде bTV.

В Пловдив за минути улиците се превърнаха в ледени реки. Автомобили закъсаха, а приземни етажи бяха наводнени.


Снимка: bTV

В Стара Загора бурята пречупи дървета, скъса тролейбусни жици и кабели на уличното осветление. Наложи се и спасителна акция за закъсали във водния капан.

Ж.п. гарата е в най-ниската част на града, а пороят я превърна буквално в езеро. А заради езерото влаковете престояха около час, за да не се стигне до късо съединение и до по-сериозни инциденти. Сега ситуацията вече се нормализира, а движението на железопътния транспорт е възстановено.


Снимка: bTV

Втората невралгична точка бе в района под моста в югоизточната част на града. Там закъса микробус с пътници за Раднево. Пожарникарите успяха да ги извадят.

За минути стихията превръща улиците на Стара Загора в реки. Във водния капан закъсват много автомобили. 40 минути в придошлите води с колата си престоява и майка с шест годишно дете.

На помощна жената и детето се притичват и доброволци от Старозагорския офроуд клуб.


Снимка: bTV

Стихията събори над 20 дървета и скъса жици на тролеи. Ключови пътни артерии в града се оказаха затворени заради препречени на пътното платно стволове.


Снимка: bTV

„Над 180 сигнала са приели на дежурните телефони, работят всички екипи, цялата техника налична е изкарана навън”, заяви Гергана Микова областен управител на Стара Загора.

Дъжд и силен вятър блокираха временно и движението по един от основните булеварди в Сливен.

Снимка: bTV

Проливен дъжд и гръмотевици спряха за кратко и електро захранването на бензиностанции по АМ "Тракия" между Сливен и Стара Загора. Много шофьори са отбили от пътя и са изчакали на безопасно място - разказва служител на един от обектите.


Снимка: bTV

Пороен дъжд имаше и в Ямбол.

В село Арнаутито трафопостът в началото на селището е гръмнал. Хората от селото също звънят на ЕVN, но не успяват да се свържат. В района на Змеево пък се изсипа градушка, унищожена е селскостопанска продукция.

А в Пловдив, по данни на общината, 80 литра дъжд са се излели за час. Пороят предизвика много наводнения.

Поройният дъжд причини наводнение в няколко болници и обществени сгради. Най-сериозно засегната е болница "Каридад".


Снимка: bTV

След счупване на канализационен клапан водата от всички околни сгради се стича в приземния етаж на болницата, където са стерилизаторът и консумативите.

"Няма ток, защото ел. таблото падна под водата. Генераторът – също под водата, нямаме ток”, заяви д-р Георги Сакакушев, зам.-директор на болница "Каридад".


Снимка: bTV

50 пациенти за часове остават без електричество. Хирургичното отделение е напълно евакуирано.

Поройният дъжд беше придружен с градушка. На места се образуваха ледени реки. Подлезът на „Гладстон”, пуснат за движение след мащабен ремонт едва преди месец, остана под близо метър вода.


Снимка: bTV

Шахтите по-големи булеварди започнаха да връщат вода заради огромното количество дъжд. Колектор аварира, след като огромно количество вода изби шахтата и разби асфалта на парчета. Всички пожарни екипи са на терен. На помощ в отводняването има и екипи от Пазарджик.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната