Голяма част от Венеция отново беше наводнена. Приливът достигна 144 см и над 60 на сто от историческия център на града бе наводнен.

Приливите се смятат за изключително високи при равнище от най-малко 140 см. В най-новата история на града е имало около 20 подобни случая, но напоследък те зачестиха и мнозина обвиняват за това климатичните промени.

Венеция е призната за обект на световното културно наследство от ЮНЕСКО. Градът все още се възстановява от рекордно високото равнище на водата на 12 ноември, когато приливът достигна 187 сантиметра. Това беше най-високото равнище от 53 години и причини огромни щети.

Улиците на Венеция започват да се наводняват едва когато равнището на прилива достигне границата от 100 сантиметра, отбелязва ДПА. Хотелиери от града съобщават за рекорден брой отменени резервации и се оплакват, че наводнението миналия месец е уплашило туристите. Според тях градът все още е безопасен.

Италианското правителство строи система против наводнения, с която да защити Венеция, но тя все още не е готова за експлоатация.


Източник: bg-voice.com