Силите на Гражданската защита са в пълна готовност след силното земетресение с магнитуд 6 по Рихтер, което се случи в 12:16 близо до Лариса и Еласона.

Силната на труса срути най-малко 30 къщи, докато шестима души бяха затрупани под развалините. Те обаче вече са спасени. 

Земетресението нанесе също сериозни щети по домовете и училището в Дамаси. Както отбеляза губернаторът на Тесалия Костас Агорастос, "със съдействието на армията на стадион Дамасиу ще бъдат разположени шатри за нощувка на хората, чиито къщи са повредени".


Паника и страх в Гърция и България след мощния трус от над 6 по Рихтер, сеизмичната активност не стихва ВИДЕО

Според геодинамичния институт дълбочината на епицентъра е била на десет километра. Той е бил последван от три вторични труса от 4,6 4,2 и 4,9 по Рихтер. 

Всички участващи сили остават в пълна готовност за незабавна помощ, ако е необходимо. Междувременно Генералният план "Егеладос" за реагиране при извънредни ситуации и краткосрочно ликвидиране на последствията от земетресението вече е активиран.

Силите за гражданска защита бяха незабавно активирани (пожарна, гръцка полиция, EKAB, местни власти AD и B клас), докато 1-ви, 2-ри, 7-ми и 8-ми специални звена за управление при бедствия (EMAK) на пожарната са в повишена готовност към района.

Освен това хеликоптер на пожарната осигурява въздушно наблюдение на по-широката зона, за да открие възможни щети и незабавна намеса, докато специален екип от безпилотни летателни апарати EMAK се приближава до района, за да картографира всякакви свлачища и срутвания на сгради.

Земетресението е причинило материални щети на къщи в района на Месохори, Еласона, където успешно е приключила спасителна операция за спасяването на възрастен човек, както и на училище в района на Дамаси Тирнаву. Информация за пострадали не се съобщава.

Нанесени са щети на стари къщи в района на Еласона и по-специално в селата, разположени на юг от община Тирнавос, докато църквата Агиос Димитриос в Месохори също е унищожена.

Отбелязва се, че заместник-министърът на гражданската защита и управлението на кризи Никос Хардалиас и генералният секретар на Гражданска защита Василиос Папагеоргиу, както се подчертава в изявление на Генералния секретариат за гражданска защита, се намират в непрекъсната комуникация с всички компетентни органи, за да се предостави всякаква помощ, необходима с първостепенно значение за човешкия живот.

Правителствено звено също се премества в региона под ръководството на заместник-министъра, в допълнение към министъра на държавния министър Теодорос Либаниос, генералния секретар на инфраструктурата Джордж Карагианис и ръководителя на GEETHA Константинос Флорос. 

Присъстват и националният командващ на гражданската защита Теодосиос Димакогианис, както и заместник-началникът на пожарната бригада генерал-лейтенант Яковос Клефтоспирос.

Сеизмолозите са нащрек 

Професорът по сеизмология в Солунския университет на Аристотел Костас Папазачос не изключи възможността за много силен вторичен трус със същата величина като настоящия, като добави, че ще последват няколко вторични труса.

Δεν έχω λόγια...

Публикувахте от Sofia Spanou в Сряда, 3 март 2021 г.

Всъщност г-н Папазачос подчерта, че при никакви обстоятелства училищата не трябва да бъдат отваряни утре.

Той също така добави, че хората трябва да бъдат внимателни и да стоят извън домовете си за няколко часа. 

От своя страна сеизмологът Герасимос Пападопулос подчерта, че „сеизмичният разлом е известен, вероятно е разломът на Тирнавос“. Той също така заяви, че „не е имало особено силна пресеизмична последователност“.