Ураган от 2-ра степен по 5-степенната скала на „СафирСимпсън” приближава североизточните части на щата Флорида. Това съобщиха от външното ни министерство.

Очаква се бурята да достигне бреговете на Флорида преди обяд в сряда, 10 октомври, със силни ветрове със скорост над 150 км/ч на места и проливни дъждове в продължение на следващите два, три дни. 

По информация на посолството ни във Вашингтон в Алабама и в 35 окръга на Флорида е обявено извънредно положение. Освен тях засегнати ще бъдат и щатите Джорджия и Южна Каролина.

Властите призовават гражданите да се запасят с храна и вода, медикаменти за спешна помощ, зарядни за мобилните телефони, както и да се осведомят къде са най-близките помещения за подслон. Във Флорида са издадени заповеди за задължителна евакуация на бариерни острови, мобилни жилища и ниско разположени райони. 

Във връзка с горното Министерството на външните работи препоръчва на всички български граждани, намиращи се в районите, през които се очаква да премине стихията да се информират за развитието на ситуацията и да следват стриктно указанията на местните власти.

При необходимост от съдействие, наши сънародници могат да се свържат с посолството във Вашингтон на телефон: +1 (202) 387-5770 или +1 (202) 387-0174, да потърсят съдействие от най-близкото представителство на друга държава-членка на ЕС или най-близкия пункт на Червения кръст.

Актуална информация относно развитието на обстановката може да бъде намерена ТУК.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!