За последните две години Европейският сеизмологичен център е регистрирал 16 земетресения с магнитуд 4 и по-голям (25 по локалната магнитудна скала на Румъния) в зоната на дълбоките земетресения в карпатския район Вранча. Най-силните сред тях са през 2016 година – с магнитуд 5.7 на 24 септември и с магнитуд 5.6 на 28 декември, малко над два часа след полунощ. Днешното земетресение с магнитуд 4.8 е трето по сила от дълбоките земетресения в района Вранча за периода. Това съобщи Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН), цитирана от Фокус.

Земетресението днес в 5:32 местно време е генерирано на дълбочина 132 км. Затова и въздействията от него са слаби: максимална интензивност от около IV степен по 12-степенната скала бележат сведения от Бузъу – на 55 километра (км) югоизточно и III-IV степен в Бакъу – на 120 км север-североизточно от епицентъра; интензивност от III степен може да се припише на Фокшани – на 65 км в изток-североизточна посока, на Галац – около 130 км към изток и Кишинев – 250 км в североизточна посока. Съвсем слаби сътресения са усетени в Букурещ, Синая, Плоещ, Яш и в Измаил, Украина. Друго земетресение стана в същия район във вторник, 13:27 местно време. То е с магнитуд на половин единица по-нисък и епицентър на по-малко от 10 км в посока север-североизток. Дълбочината на неговия източник е твърде по-малка – около 97 км. Следствие от тези съотношения е максималната интензивност от III степен. Най-близки селища и при двете земетресения са Нехою (15-20 км) и Ковасна в Трансилвания (28-33 км). Близостта им до епицентъра не означава висока интензивност – при земетресения от дълбоки източници картината на въздействията е твърде пъстра. 

По повод на станалите земетресения Константин Йонеску, генерален директор на Националния институт за изследвания по физика на Земята направи следното изявление: "Сеизмичната активност попада в рамките на нормалното за района на Вранча, където обикновено се появяват между 10 до 15 земетресения на месец. Това земетресение не произвежда вторични трусове. Станалите напоследък земетресения в тази зона с магнитуд между 2 и 4 не са повод за безпокойство.”