Непочистеното корито на река Малка Мътница продължава да създава опасност за Велинград след скъсването на диги при изпускането на язовира, носещ името на реката, пише bTV.

Областната управа в Пазарджик е уведомена преди месец за проблема. Оттам обявиха, че още днес възлагат на Напоителни системи спешно почистване. Това съобщи временно изпълняващият длъжността областен управител на Пазарджик Йордан Кожухаров.

Остава в сила обявеното частично бедствено положение в община Велинград. То беше въведено  заради преливането на река Малка Мътница и опасността градът да остане без ток. 

Водата от река Малка Мътница, която преминава покрай Велинград, излиза от коритото си вчера сутринта. Малкото деренце изведнъж става пълноводно.

„Имаше реална опасност в на-ниската част да се залее подстанцията  която частично беше залята, но водата се оттегли“, казва кметът на Велинград Костадин Коев.

Непочистеното корито продължава да създава опасност. Областната управа в Пазарджик е уведомена преди месец за проблема, оттам обявиха, че възлагат на „Напоителни системи“ спешно почистване.

От „Напоителни системи“ заявиха, че са собственици на язовира, но не и на дигите. Почистването е задължение на областната управа, от дружеството  са готови да помогнат с почистването на речното корито.