На 4 и 5 юли 2019 г. американският щат Калифорния бе покосен от две от най-мощните земетресения през последните 20 години. Първият трус бе 6.4 по скалата на Рихтер и епицентърът му беше на 196 км от Лос Анджелис. Второто земетресение беше още по-мощно, то бе с магнитуд 7.1 по Рихтер.
Както съобщава Live Science, едва сега станаха ясни истинските последици от тези трусове, като във Калифорния, която отдавна е известна със своята сеизмологична нестабилност, са се появили множество нови разломи. Поради това сеизмологичната обстановка в региона стана още по-опасна.Повечето учени много ги е изплашил фактът, че се случват две много мощни земетресения с разлика само от часове. Според техните предположения шансът за това е бил само 5%, но все пак се е случило. Предишното земетресение в Калифорния беше 11 пъти по-слабо от последното. Край бреговете на Калифорния е мястото където се срещат тихоокеанските и северноамериканските тектонски плочи. Именно затова в Калифорния има толкова много земетресения.Най-известният местен разлом е Сан Андреас, простиращ се на 1300 км, като той се счита за най-опасен. Заедно с новите разломи, цялото място се превръща в място, което може да "експлодира" по всяко време. 

Новата мрежа от разломи се намира на много голяма дълбочина и под различни ъгли. Според геолозите, първото земетресение е причинило изместване на скалите по два перпендикулярни разлома, което е много необичайно.

Превод и редакция: БЛИЦ