Електрически автомобил пламна като факла на ул."Васил Друмев" - до Двореца на културата и спорта във Варна преди минути. Свидетел на инцидента е легендарният вратар на "Нефтохимик" Свилен Симеонов, предава Флагман.

Огънят набързо се е прехвърлил и в паркираните наблизо МПС-та. Напълно изгорели са още две коли, а сериозни поражения са нанесени върху трета. 

Гасенето на електромобил е било истинско изпитание за варненските пожарникари  - като буре с барут, което не спира да гори и всеки момент може да избухне.

Три екипа не могат да се справят с огнената стихия, защото електрическите коли са силно горими. Противопожарните служби в Европа от няколко години имат сериозен проблем в това отношение. Както се изясни, единственият начин за това е потапянето на колата в контейнер с вода. Тогава пламъците ще бъдат потушени, но и автомобилът няма как да бъде възстановен.

Експерти разкриват защо запалена кола на ток се гаси толкова трудно. Между плюсовите и минусовите електроди на акумулатора са поставени сепаратори, които не пропускат ток. При лития обаче те често се увреждат, съответно разпадат и това води до прекъсване при електродите. Съответно, следва бързо прегряване и запалване на акумулатора, след което електромобилът няма как да бъде загасен и изгаря напълно.

Преди време немските пожарникари разпространиха видео как гасят пламнал електромобил в Дортмунд -  вдигат го със специален кран и го потапят в контейнер с вода. 

Вижте повече във видеото: