Първият пълномащабен прототип на космическия кораб Starship Mark 1 ("Старшип") на американската компания SpaceX ("Спейс екс") се взриви по време на изпитания на стартовата площадка в района на Бока-Чика в щата Тексас.
 
Информацията е на портала Спейсфлайт. Инцидентът е станал при проверка на функционирането на кораба при максимално зареждане на резервоарите за метан и кислород с криогенна течност.
 
 
Видео от аварията в американския щат Тексас показа разкъсването на горната част на космическия кораб.
 
Криогенните горива, с които е бил зареждан кораба по това време, са се разпръснали из съоръжението Бока Чика в огромен облак.
 
 
"Подобен резултат не ни изненадва, тъй като нашата цел беше да тестваме системите на кораба при максимално налягане", заявиха от "Спейс екс".
 
Прототипът "Старшип МК-1" беше представен на 29 септември в Тексас. Корабът, с дължина 50 м и диаметър 9 м е изготвен от легирана стомана.
 
Неговата товароподемност е 150 тона. По време на представянето ръководителят на компанията "Спейс екс" Илон Мъск заяви, че първият орбитален полет на кораба ще бъде осъществен до половин година.


 
Прототипът Mk-1 трябваше да започне практически полети до 20 км надморска височина през следващите седмици. В Туитър изпълнителният директор на SpaceX Илън Мъск обяви, че това вече не може да се случи и корабът ще бъде пенсиониран.
 
Работата по разработването на ракетата вече е насочена към друг прототип, обозначен като Mk-3.