Петокласник от Второ ОУ - Благоевград сряза тежко крака си по време на час по физическо възпитание. Инцидентът с 12-годишния ученик станал вчера малко преди 13,00 часа във физкултурния салон на училището, докато съучениците му играели на двора. Пострадалото дете е с наранена подбедрица, оказана му е първа помощ от училищно медицинско лице, на място е извикан и екип на Спешна помощ - Благоевград и с линейка е транспортирано до болницата.

Детето е с контузно-порезна рана на подбедрицата, засегната е задната част на коляното, раната е дълбока, има срязани мускули, предстои операция под обща анестезия, съобщи дежурният лекар в ортопедия.

Малко след 13 ч. репортер на вестник „Струма“ отиде на място в училището. Помощният персонал разчистваше парчетата стъкла от прозореца, които се бяха разхвърчали по двора, а на мястото на счупения прозорец бе поставен картон.

„Нищо няма да кажа“, заяви медицинската сестра на училището. Двамата помощник-директори също отказаха коментар с мотива, че информация може да даде само директорът Христо Манчев.

Той дойде малко по-късно и обясни, че инцидентът се е случил в 12.50 ч. по време на час по физическо. Учениците играели на двора и тъй като, по думите на директора, двама от тях буйствали - нараненото момче и негов съученик, за да не пречат на останалите, били преместени във физкултурния салон, като им била дадена мека топка.

„Никой не е предполагал, че ученикът ще тръгне да се катери по решетките на радиатора и в желанието си да впечатли момиче ще започне да рита по прозореца“, заяви школският шеф и допълни, че е иформирал за инцидента РИО и МОН.

На въпроса къде е бил учителят по физическо по време на инцидента Хр. Манчев каза: „Той е контролирал учебния процес, като периодично е влизал и излизал от салона и е следял двете групи ученици. Директорът заяви още, че физкултурникът Георги Бойчев е реагирал адекватно, като веднага е спрял кръвотечението на крака на петокласника. В оказването на първа помощ се включила и медицинската сестра.

Веднага след това пострадалият ученик е бил транспортиран до болницата. Там са пристигнали приятелка на майката на детето и неговият брат.

Самият учител по физическо възпитание Г. Бойчев също дойде в директорския кабинет, за да предаде писмените си обяснения по случая, и в потвърждение на думите за оказаната първа помощ показа капките кръв по анцунга си.

Същевремено от ръководството на Второ ОУ продължиха да правят опити да се свържат с майката и бащата на детето, тъй като и двамата работят в София и поне до 15 часа не отговаряли на телефоните си.

Началникът на РИО Ивайло Златанов потвърди, че е уведомен за случая и според информацията, която е получил, действително става дума за инцидент, възникнал, след като детето се е покатерило по решетките на радиатора. Той бе категоричен, че отново ще пусне писмени извънредни инструктажи до директорите на училищата.

Припомняме, че само преди половин година, през декември 2015 година, се случи трагичен инцидент в час по физическо в ОУ „Никола Парапунов“ в Разлог, който за съжаление завърши фатално. Тогава осмокласник получи тежка черепно-мозъчна травма, след като футболна врата падна върху главата му.

В заповедта на директора на РИО от 3.12.2015 г., която още същия ден бе сведена до знанието на директорите, бе изрично посочено, че в часовете по физическо възпитание не се допускат групови и индивидуални занимания без прекия контрол на учителя. Сред набелязаните конкретни мерки бяха засилване контрола в училищата и детските градини чрез организиране на дежурства не само в сградите, а и в прилежащите терени.