Тежка операция извърши екип на Първа пироговска травматология на работника, който пострада от рухналото скеле вчера следобед, съобщиха от пресцентъра на Института за спешна медицинска помощ. 44-годишният С.М. е настанен в Централна пироговска реанимация с размазани дясно бедро и коляно и сътресение на мозъка.
Както БЛИЦ съобщи, в 13.30 ч. вчера се срути строително скеле на Националния армейски комплекс на бул. „Скобелев” 23. Част от съоръжението – откъм ул. “Княз Борис І" - се е срутила ненадейно с оглушителен грохот, разказаха очевидци на инцидента. Другата част откъм ул. “Бузлуджа” е все още във вертикално положение и това усложнява задачата по разчистването. Двама работници бяха на скелето и паднаха от височина между четвъртия и петия етаж. Единият се отърва без наранявания, но другият бе изваден с помощта на пожарникарите и бе настанен в Шокова зала на “Пирогов” с открита рана и счупена тазобедрена става. Десет автомобили останаха под срутилото се скеле.
По време на инцидента работниците поставяли дограма на новата сграда на армейския комплекс. На това място до преди няколко години беше Националният военно-исторически музей. След преместването на музея в парка на Военната академия в квадрата между “Скобелев”, “Княз Борис І", “Бузлуджа” и “Цар Петър” започна мащабно строителство. Говореше се за армейски мемориал и петзвезден НАТО-вски хотел, подземен паркинг и други съоръжения. Междувременно част от дърветата в ограденото пространство погинаха, а фамозната постройка в южната част на терена вече изглежда завършена.

След вчерашния инцидент главният изпълнител на строежа, фирмата “Ху-Фу”, и Министерството на отбраната влязоха в спор кой носи отговорност за случая. Изпълнителите на обекта от фирмата “Ху-Фу” твърдят, че “ползвателят” носи отговорност по време на работа. От МО разпространиха съобщение с контратеза: Съгласно договора, подписан с възложителя – бившата изпълнителна агенция „Военни клубове и информация”: „Изпълнителят носи пълна отговорност за безопасността на всички видове работа и дейности на обекта, за безопасността на работещите и за спазване на правилата за безопасност и охрана на труда”.
От „Ху-Фу” са избрали за подизпълнител за монтажните дейности фирмата „Блек пърл”, която е специализирана и сертифицирана по ISSO 9001 за извършване на строително-монтажни работи, уточняват още от МО. Именно „Блек пърл” е фирмата, която по свои критерии е наела работници за извършване на тези дейности. /БЛИЦ