Кризата е преодоляна и сега всичко е спокойно, заяви на специална пресконференция пред взривилото се на 3 юли т.г. поделение 18 250 в Челопечене министърът на отбраната Николай Цонев.
На нея присъстват също вицеадмирал Люцканов, кметовете на Челопечене и Чепинци Александър Йорданов и Соня Стоянова, военно-окръжният прокурор на София полк. Спас Илиев, заместник-главният прокурор на Върховна касационна прокуратура Камен Ситнилски. Във взривилите се военни складове и цехове за преработка на боеприпаси край софийското село се съхраняваха около 2500 тона класически боеприпаси и 20 тона тротил.

Министърът увери, че всички пострадали ще бъдат обезщетени. Министерство на отбраната има готовност да покрие щетите, чака само списък. Нямам никакви сведения, че зам.-министри от Министерство на отбраната стоят зад злоупотреби с търговия с гилзи и материали излезли от арсенала. Твърдо заставам зад моите заместник-министри, заяви още министърът на отбраната.

Три са основните версии за инцидента. Според военния прокурор Спас Илиев първата версия е за възникнал взрив по технически причини, втората - умишлено предизвикан взрив или пожар, с последвал взрив или пожар, и третата версия е с оглед предстоящата приватизация за икономически интереси, които биха били провокатор на последвалите събития. /БЛИЦ