Вече едно денонощие огнеборци от Добрич и Шабла гасят пожар в сондажен кладенец, който се намира след къмпинг до с. Дуранкулак, съобщи МВР. Няма непосредствена опасност за хората в района. Огнеборците охлаждат сондажните съоръжения, тъй като е невъзможно да се пристъпи към непосредствено гасене преди каптирането на източника.
Съобщението за инцидент в нефтодобивно съоръжение е получено вчера в 12,25 часа. Информацията е за фонтанно изтичане на газ примесен с вода и факелно горене. На мястото на пожара пристигнали три пожарни автомобила и 30 огнеборци.
За да се избегне опасността от загазоване огнеборците не предприемат действия за потушаване на горенето, а непрекъснато охлаждат сондажното съоръжението. На мястото на инцидента е пристигнала и сондажна група от “Нефт и газ” ЕАД - Плевен, които вчера вечерта са се опитали да “затапят” съоръжението чрез специален бентонитов разтвор.

Първата атака на огъня е била неуспешна. В момента огнеборците и сондажната група подготвят второ атакуване на огъня. Ще бъде извършено гасене чрез каптиране с бентонитов разтвор и гасене с взрив на барит. За да се осигури максимална безопасност на огнеборците, екипите на пожарната се сменят на всеки 30 минути. Няма непосредствена опасност за хората в района. /БЛИЦ