"Сутринта 8 без 15, без 10, работници дойдоха и слушаме хеликоптерът как минава. Той не се виждаше, имаше много мъгла.

И чухме само нещо, че се удари ли, бум направи, ама нито огън, нито нищо, имаше много, много мъгла", коментира Албен Пирински по повод инцидента с изчезналия между Гърмен и Цалапица хеликоптер.

БЛИЦ припомня, че преди малко стана ясно, че части от летателната машина са отрити, а пилотът в починал.

Междувременно от МВР заявиха: "Открит е изчезналият тази сутрин селскостопански малък летателен апарат. Машината е паднала на 1-2 км от Гърмен - в труднодостъпна дере. Намерено е и безжизненото тяло на пилота. Очаква се медицински екип".

Хеликоптерът е излетял рано тази сутрин в 7:40 от игрището в село Гърмен. Според очевидци е имало много гъста мъгла, която явно е повлияла на управлението на хеликоптера.

Свидетели разказват, че шумът от летателния апарат е спрял десетина минути след излитането. В последните три дни частният хеликоптер, нает от ЮЗДП, е извършвал пръскане срещу борови вредители.

Хеликоптерът излита рано тази сутрин от село Гърмен към летището в Цалапица, но така и не пристига там. Връзка с пилота няма. Сигналът за възможен инцидент е подаден от негов колега, пътуващ с микробус към Цалапица.

Фатални 90 минути: Двама охранители пазили изчезналия край Цалапица хеликоптер, но...

Летателният апарат е собственост на частна фирма, наета от Югозападното държавно предприятие да извърши въздушно пръскане на боровите масиви срещу вредители. Започнали са работа на 18 септември и са приключили вчера.

"Извършиха мероприятия на територията на стопанството по график и напълно нормално. До излитането, когато тръгнаха да си се прибират – всичко абсолютно нормално", заяви Денис Шенгов, директор на ДГС-Гърмен, цитиран от БНТ.

В издирването на машината участва военен хеликоптер "Кугар", който излетя от базата в Граф Игнатиево. Включени са структури на МВР, министерствата на транспорта и отбраната, както и горски служители.

"От 4-5 часа все пак да обиколят територията на стопанството, което е около 28 000 хектара. Нямаме информация да е на територията на стопанството машината и изобщо пилотът на хеликоптера, с когото пък нямаме връзка", допълни Денис Шенгов.

На малкото летище в Цалапица, където е трябвало да кацне хеликоптерът, е пусто. 

Офисът на фирмата "Авиоотряд Варна" се намира във Варна, но в празничния ден е затворен. 

БЛИЦ припомня, че името на фирмата не за първи път попада в новините - през юли техен хеликоптер прелетя опасно ниско над плаж "Градина". При инцидент на летище Лесново през март загина управителят на учебния център към фирмата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук