7 ученици, които са били мъртви в продължение на 6 часа, след като лодката им се преобърнала в ледени води, се върнали към живота, след като лекарите успели да стоплят кръвта им. Това е първи по рода си случай, съобщава „Сън“.
 

Тийнейджърите са били мъртви – не дишали и сърцата им били спрели, два часа след като били извадени от ледените води на замръзнал фиорд в Дани. Кожата им била ледено студена.
 


Въпреки че на практика шансовете им за оцеляване били нулеви, те били откарани в болница, където медиците бавно загрявали кръвта им с 1 градус на всеки 10 минути. Това обикновено се прави с машина за хемодиализа, която пречиства кръвта и я загрява на определени етапи.
 
Неочаквано за всички, след 4 часа провеждане на тази процедура сърцата на децата започнали да бият отново.
 


Невероятната история за оцеляването на учениците е разказана в документален филм на Би Би Си, където са проведени интервюта с оцелелите и спасителните екипи.
 
Оцелялата Катрин, която тогава била едва на 16, си спомня: „Когато излязох от водата, започна кошмарът. Всички крещяха и всичко беше нереално“.
 


Трагедията се разиграла по време на училищно пътуване през 2011 година, когато Катрин, нейните 12 съученици и два учители отпътували за фиорд на остров Зеланд.

Превод и редакция: БЛИЦ