Попълнете търсена ключова дума или фраза

Във Варна земетресението със сила като в епицентъра

https://blitz.bg/intsidenti/vv-varna-zemetresenieto-ss-sila-kato-v-epitsentra_news304155.html Blitz.bg

И нас ни е разтърсило с над 5 по Рихтер, сочи карта на сайта на Европейския сеизмологичен център

Варна, България 23 Ноем. 2014, 00:21 14721 прочита 0 коментара
Земетресението, което удари във Вранча в 21,14 с 5,5 по Рихтер, във Варна се е усетило със същия интензитет. Това става ясно от специална карта на сайта на Европейския сеизмологичен институт. Варна е в графата "силно"(над 5), отбелязана със зелен цвят на картата. Навсякъде другаде в България интензитетът на труса е бил между 1 и 3.
Прави впечатление, че силата на труса се запазва в посока към Черно море и е най-силна във Варна, пише varna.utre.bg. Навсякъде навътре от морето, дори на територията на Румъния, земетресението е усетено много по-слабо. Изключение прави районът на Букурещ, където ги е разтресло като при нас - с интезитет над 5.&nbsp;Ако магнитудът е мярка за размера на земетресението и изразява енергията, отделена при разкъсването (или плъзгането) на земната кора в хипоцентъра.<br /> <br /> Интезитетът е индикатор за силата на разтрисането от земетресението на конкретно място, отдалечено от епицентъра. На различни места около епицентъра земетресението има различни интензивности.&nbsp;Ползват се няколко скали за интензитет, като най-популярни са тази на Меркали (MMI скала) и за България тази на Медведев-Шпонхойер-Карник (MSK скала). Двете са сравнително близки и са 12-степенни, като изобразяването е прието да е с римски цифри (І-слабо, XII-разрушително).<br /> <br /> В конкретния случай, според Сеизмологичния център в Букурещ, магнитутът във Вранча е бил 5,7 по Рихтер, а интензитетът в Букурещ 6. Приблизително толкова е бил той и във Варна.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам