Двама души са загинали и още двама са в тежко състояние след инцидент, случил се преди обяд днес на площадката на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци в АЕЦ „Козлодуй”.

Към момента все още няма допълнителна официална информация по случая, съобщават от ръководството на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“, уточнява kozloduy-bg.info.

По предварителна информация двамата загинали са служители на външна фирма, работила в шахта на площадката на хранилището, когато над главите им се откъснала метална шайба и те загинали на място.

Други двама работници са в тежко състояние след инцидента. 

На площадка „Радиана” се изгражда национално хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци, уточняват от ДПРАО. Изпълнител на строителните дейности на площадката е германо-българския консорциум „Национално хранилище за радиоактивни отпадъци”.

Строителните дейности се контролират от юридическо лице, упражняващо независим строителен надзор в съответствие със Закона за устройство на територията, уточнява Нова телевизия. 

Договорът за изграждане на първия етап от Националното хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци е подписан през 2016 г. От 2017 година, когато започват строителни дейности на площадката, отговорността за изпълнението на строителния процес е на строителния консорциум, включително и контрола на достъп до площадката, пишат още от ДПРАО.

Оттам изказват съболезнования на близките на загиналите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!