Премиерът Сергей Станишев и министрите на икономиката Петър Димитров и на правосъдието Миглена Тачева ще изпратят сигнал до главния прокурор Борис Велчев с искане за проверка в съдебната система по въпроса със синдиците в комбината "Кремиковци". Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.
Сега в комбината няма оторизирани хора, които да могат да вземат решение. Единият синдик е отстранен, а същевременно има действащо съдебно решение, според което решенията могат да се вземат само от двамата синдици. Според Димитров в този случай трябва спешно да бъде решен от съдебната система, защото това е причина на този етап въпросът със заплатите в дружеството да не може да бъде решен.
Софийският апелативен съд е отменил на 31 октомври решенията на Софийския градски съд от 26 септември, с които се определя синдиците на "Кремиковци" АД да бъдат двама. Съгласно решенията за втори синдик на дружеството бе определена Анна Миленкова. Софийският апелативен съд определя тези решения като незаконосъобразни. Определението не подлежи на обжалване.
Кредиторите на "Кремиковци" не са събрали по време на първото си общо събрание необходимото обикновено мнозинство, за да изберат втори синдик. Това означава, че в комбината сега има един легитимен синдик - Цветан Банков, който разполага с правомощията, дадени му по закон, посочват от съда.
Министърът на правосъдието Миглена Тачева съобщи, че ще разпише искане до главния прокурор от нейно име, от името на министъра на икономиката и на премиера за две решения на съда по казуса "Кремиковци". "Имаме основателни съмнения, че съдът е произнесъл актовете в нарушения на процесуалните правила", каза Миглена Тачева. По думите й проверка ще бъде направена и от инспектората на министерството и ако има данни за нарушения, тя се надява прокуратурата да си свърши работата.  /БЛИЦ