Въпреки че все още не се знаят резултатите от Олимпийските игри в Китай, Италия може да се смята за един от победителите, поне що се отнася до сферата на бизнеса.
40 италиански фирми ще присъстват по един или друг начин в Пекин. Made in Italy ще посреща участниците в Олимпиадата още при пристигането им на летището, проектирано от Норман Фостер.
Подовете и мраморните настилки са дело на Margraf от Киампо, до Виченца. Веднага щом излязат от Терминал 3 на летището, милионите туристи и спортисти ще се придвижват c обществения транспорт по план, проектиран от римската обществена фирма за транспорт Atac. Китайците поискаха сътрудничеството с нея, след като видяха как се справи блестящо с милионния поток от посетители в Рим по време на погребението на папа Йоан Павел II. Сделката, която сключи в Пекин римската компания, е за 7,7 милиона евро.

Влизайки в Пекин пък, туристът ще се сблъска неизменно с многобройните зелени пространства, за чиято поддръжка и подстригване на тревата се грижи Global garden products от Кастелфранко Венето, до град Тревизо, която би американската конкуренция. Нейните трактори за Олимпиадата осигуряват ниско ниво емисии на газ, а на всичкото отгоре са и безшумни.
В Олимпийското градче пък спортистите ще бъдат придвижвани с помощта на електрически коли, които идват от Монтерубиано, до град Асколи.
Влизайки в спортните съоръжения, където ще бъдат състезанията, могат да бъдат видени и други бижута на италианската индустрия. На International stadium, който е символът на Олимпиадата, 12-те хиляди кв.м. настилка е произведена от Kerakoll от Сасуоло, до Модена. За направата им са били използвани 50 000 кг екологични продукти.
Басейнът, в който италианските световни шампионки по водна топка ще защитават титлата си, също е италиански, тъй като е реализиран от Piscine Castiglione от Кастилионе деле Стивиере, до Мантуа. Предимството на малката италианска фирма пред колосите от цял свят в тази сфера е, че е в състояние да изгражда модулни басейни с всякаква форма и размери. Това са предварително готови структури, направени с точност до милиметър.
Олимпийските рекорди на пистата за бягания пък ще бъдат реализирани на пистата, изградена от Mondo di Gallo d’Alba. Италианската фирма е направила и паркета за залите за баскетбол и хандбал.
Голямата фитнесзала на Олимпиадата, където спортистите ще загряват и ще тренират, е дело на италианската Technogym. Тя е направила и 10 други фитнесзали в олимпийското градче. Самите китайски спортисти са се готвили за Олимпиадата с уредите, произведени от италианската фирма.
Бизнес в Китай направиха и фирмите за мода. Montezemolo от Прато е облякла изцяло спортните делегации на Русия и Украйна. /ПронтоСофия