Все още е рано да се каже дали се върви към нови избори. От значение е какво ще направят участниците в този процес и най-вече тези с повече тежест. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента.

Днешните консултации хвърлиха светлина върху намеренията и амбициите на почти всички.

От тази гледна точка няма много голям ентусиазъм за съставяне на правителство. Като изключим голямата енигма – "Има такъв народ", повечето от останалите политически сили са готови да участват, но не са готови да поемат мандата. Голямата отговорност да поемеш мандата, изглежда, е доста тежка в такава ситуация, заяви проф. Маринов.

Навлизаме в един период на радикални промени в политическия ни живот - старото си отива, а новото идва бързо. Смятам, че следващият парламент също ще бъде достатъчно пъстър, просто защото българският народ иска такова да е представителството, посочи той.

Президентът няма да играе ролята на муза и да вдъхновява при съставянето на новия кабинет. Аналогията с президента Георги Първанов няма основание. Президентът каза ясно, че ще се придържа към духа и буквата на Конституцията, която не дава на държавния глава ролята на архитект. Президентът не би трябвало да се меси по такъв начин в конституционната процедура. Той не трябва да е само страничен наблюдател, но трябва много стриктно да спазва своите правомощия, подчерта проф. Александър Маринов.

По-логично е, ако първите два мандата за съставяне на правителство не бъдат реализирани, третият да бъде връчен на "Демократична България" или "Изправи се! Мутри вън!". Теоретично ключът към съставяне на ново правителство може да държи и БСП, каза още председателят на Стратегическия съвет към президента.