Премиерът Бойко Борисов, задно с членове на ГЕРБ дава извънреден брифинг на ГЕРБ по повод сформирането на новата ЦИК. Както БЛИЦ писа при вчерашните консултации при президента Румен Радев се стигна до жестоки скандали. Оказа се, че партиите възнегодуваха срещу кандидата на ГЕРБ за шеф на комисията - Красимир Ципов. В същото време обаче той бе единствената предложена кандидатура.

"Позволете ми първо да честитя един от най-хубавите български празници - на храбростта. Ние бяхме храбри и затова понасяме и доста удари. Но не случайно на днешния празник иконата е как се пробожда многоглавата ламя", заяви Бойко Борисов в началото на брифинга. В началото още Борисов даде думата именно на Ципов.

След като разсъждавах цяла нощ поисках от премиера да дадем брифинг, за да анализираме ситуацията. Станахме свидетели на това, че всички други партии избягаха от отговорност. Единствено ние дадохме кандидатура за председател на ЦИК. В така създалата се сложна ситуация в следствие на пандемията от ковид, и вече създалата се политическа криза, след като БСП върнаха мандата, сметнах за необходимо да представя моята позиция. Аз не се страхувам от отговорност да председателствам комисията.", зави Ципов

"Помолих Борисов да обсъдим създалата се ситуацията и да преценим дали да не оттеглим моята кандидатура. Ние не трябва в предстоящите два месеца да получаваме всекидневни обвинения, че ГЕРБ е единствената партия, която предложи председател, а другите избягаха от тази отговорност", категоричен е още той. 

Премиерът в оставка обяви, че ГЕРБ ще оттегли кандидатурата на Ципов.

"Предложението ми е да оттеглим г-н Ципов и то не защото не носим отговорност. Гледах как се карат партиите при Радев. Извинявайте, ние обжалваме този избирателен закон.

Те не предлагат избирате. Утре нямаме видео наблюдение. А те като орган с 2-3 мнозинство могат да възложат на Ципов задължително да подпише договор. Изведнъж никой няма кандидат. Защо за председател; и за зам. Председател на НС намериха сговор, а за ЦИК не. Ето го капантът", заяви Борисов.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!