Има много сериозна разлика в кабинетите на Радев и Борисов и то в самия връх. Ген. Стефан Янев е част от администрацията на президента. С този кабинет Румен Радев поема пълната отговорност върху този кабинет и грешките му. Съставът на МС е знак към ДБ, намигване към протестите и анти ГЕРБ линия. Това заяви политическият анализатор Димитър Ганев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

"Отвъд провеждането на изборите президентът казва, че това правителството може да се стреми към осветляване на истината. В този кабинет има хора от ляво и от дясно. Той е с големи възможности и много изненади", коментира политическият анализатор Слави Василев.

Експертността на министрите в този кабинет се открояват. Искам да изтъкна, че експертността е важна поради характера и личността на президента. Той чува аргументи на експерти, посочи Василев. И допълни, че политик, който чува експертите си е рядкост.

Ганев поясни, че редовият социалист също е нужен на Радев. Един служебен кабинет трудно може да е друг, освен експертен. Президентът трябва да е надпартийна фигура. Ако вземе министрите в кабинета си от една партия това ще наруши баланса. Основната задача е провеждането на честни, прозрачни и демократични избори.

Президентът няма да направи грешката да прави ревизия на предишния кабинет. Няма нужда да се върви срещу ГЕРБ, по-удачно е да се осветли истината. Дали тя ще е удобна за ГЕРБ е друго, заяви Слави Василев.

Каквато и да е конфигурация на следващите парламентарни избори, вероятността да се състави кабинет е много по-голяма, смята Димитър Ганев. „Не може да има избори до дупка, ИТН в един момент ще трябва да поемат отговорност“, подчерта той.

Основното послание на ИТН е, че системата трябва да се промени. Те реализираха своя електорален потенциал, посочи Василев.

Интересна е кандидатурата на Жан Виденов за парламентарните избори. Според Ганев той би отнел от гласовете на БСП.