Цялата власт в държавата от днес е в Румен Радев. Това каза политологът Калоян Методиев, бивш началник на кабинета на президента Румен Радев. Той подчерта, че в състава на служебното правителство изненади няма.

Радев връчи властта на служебното правителство и го призова към война ВИДЕО

„Трудно се състави това служебно правителство в контекста на турбулентната ситуация в държавата предвид и политическата нестабилност, и междуинституционалната война. Цялата власт от днес в държавата е в Радев. Няма парламент да го разсейва, правителството е назначено персонално от него.

Правителството на Борисов сдаде властта! БЛИЦ TV

Очевидно звездите му се подредиха, сега е време за работа, за решаване на проблеми и да покаже това служебно правителство какво може, с каква цел е създадено и каква е визията му за тези два месеца отвъд организацията на изборите, което е основната му задача по Конституция“, обясни политологът, цитиран от Фокус.

Калоян Методиев допълни, че служебният премиер Стефан Янев е персонален избор на държавния глава, с който той се чувства по-сигурен и спокоен спрямо предишното си назначение – Огнян Герджиков, който ръководи петото служебно правителство. Според политолога новият министър-председател трябва бързо да запознае обществото с дейността на правителството през следващите осем седмици.

Служебният премиер обяви, че залага целия си авторитет, за да... ВИДЕО

По отношение на състава на служебното правителство Калоян Методиев изрази мнение, че е търсена по-широка формула, отколкото антиГЕРБ фронт.

„Има препратки към неолибералната група, която е преобладаващата група в състава на новия кабинет, към протестърската група и към по-хард критиците на ГЕРБ в обществото. Има и хора, свързани с ГЕРБ през последните години. Покрит е целият спектър от край до край.

Янаки Стоилов е принципен човек, очевидно неговата кандидатура мина по нормалния ред, след одобрение на партията. От гледна точка на БСП това беше стабилно предложение, направено по правилата. От друга страна Янаки Стоилов през годините е доказал, че не е конформист и ще даде свой облик и прочит на случващото се в това служебно правителство, ако противоречи на неговите принципи или убеждения. Едва ли ще си позволи да се орезели с нещо, което е срещу принципите му“, коментира политологът.

Според него няма оптимистична прогноза по отношение на предстоящите избори, тъй като се влиза в грешката от последната кампания, свързана с липса на дебат за политики, програми и реформи, а с основен въпрос кой с кого ще се коалира.

„Този разговор ще продължи да цепи политическата дъска и ако наистина след предсрочните избори се стигне до попадане на седем или осем формации в новия парламент, ще стане още по-трудно формирането на стабилно правителство, а България трябва да търси някаква форма на стабилност“, обясни Калоян Методиев.