Твърде вероятно е служебният кабинет да остане до президентските избори. Имаме притеснителни знаци за овладяване на МВР и на икономиката. Виденов ще отцепи от БСП възрастни леви хора, патриотите влизат в НС, ако се обединят. Такъв коментар направи проф. Антоанета Христова в интервю за "Марица".

Тя е завършила психология в Софийския университет. Специализира психотерапия в Международния институт по личностноцентриран подход в Лугано, Швейцария, и политическа психология в Маршън център и Университета в Охайо - САЩ. Директор на Института за изследвания на населението и човека в БАН. Работи в областта на общественото мнение, публичната риторика, вземането на решение, политическия имидж.

Ето какво още казва тя:
 
- Ще успее ли служебният кабинет да стане ракета носител за втори мандат на президента?

- Може да стане, ако се държи достатъчно толерантно, нереваншистки, адекватно на ситуацията. Да личи, че се опитва да подготви честни избори, че успява да овладява кризисни ситуации.

Ако обаче правителството се поддаде на реваншистки настроения, ако има напрежение в обществото, преследване на хора, което за съжаление май вече стартира, има голяма вероятност този кабинет да донесе неуспех на президента. Зависи обаче и кой ще е опонент на г-н Радев на президентските избори.


- Проф. Христова, каква е оценката Ви за новия служебен кабинет, който включва изявени експерти и от ляво, и от дясно?

- В този кабинет има много ясно изразени приоритети, които са демонстрирани още от действията на 45-ото Народно събрание, защото правителството е, в някакъв смисъл, негово продължение. За краткото време на работа депутатите произведоха единствено промени в Изборния кодекс.

Приоритетите на правителството са предимно в сферата  на силовите министерства - МВР, министерствата на правосъдието, на отбраната, в това число и ролята на премиера. Тази първа приоритетна задача на кабинета - да организира изборите, е силно доминирана от представители на БСП.

Бързата смяна на МВР служители, декларирано е подчинена на това да се гарантира честност на изборите. Всичко това е добре, ако методите при „разчистването“ не предполагат съмнение  Т.е. къде е гаранцията, че не правим подмяна, а промяна. Виждаме професионалист в сферата на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който идва от дясно.

Надявам се като министър той да наложи максимално системно управление на здравната криза, без голямо отклонение от случващото се досега, въпреки че беше голям опонент на предшественика си проф. Костадин Ангелов.

Прекалено много са суперлативите за кабинета от страна на привържениците на г-н Радев и прекалено много критика от страна на тези против него. Нито едното, нито другото е правилно. Трябва да се изчака и действията на правителството сами ще говорят за професионализма на министрите.

- Все пак очаквате ли приемственост в действията на кабинета при решаване на най-належащите социално-икономически антиковид мерки?

- При приемането на постовете почти всички служебни министри обявиха, че ще стъпят на това, което е направила ГЕРБ. Излиза, че новите министри, които наричаме добри професионалисти, ще използват постиженията на ГЕРБ, клеймена като партия, която трябва да се „изчегърта”. В МВнР например новият дипломат номер 1 Светлан Стоев обяви, че ще следва линията, наложена от предшественичката му Екатерина Захариева. Същото се отнасяше и до стария и нов министър на финансите.

Разбираме обаче за уволнение на шефката на Българската агенция за инвестиции. Т.е. имаме знаци  за овладяване на МВР и на икономиката. Има притеснителни знаци, но е твърде рано за оценка.

- Има ли основания за притеснения от реваншизъм в действията на служебния кабинет? Защо като първа задача новият правосъден министър обяви проверка на обвиненията на зърнения бос Илчовски? 

- Разбира се, че има по-важни неща. Но в момента сме в предизборна кампания и се правят такива фойерверки. А това изкривява работата на системите в държавата. Големият въпрос е, че  хората имат недоверие към работата и прилагането на закона. Всички смятат,  че той е врата в полето. Недоверието, формирано в българското общество, е недоверие и към политиците, и към институциите, особено към съдебната власт, обвързана с налагането на понятието за справедливост.

В такава среда имаш два пътя - да си толерантен, като осъществяваш промени. Този път е  много рисков, защото различните лобита пречат на правенето на реформи Другият път е да променяш силово отгоре, с усещане за страх и авторитаризъм. Тогава нещата могат да се случат, но има друг риск - бързо да натрупаш негативни точки и да бъдеш свален от власт.

Ако хората в този кабинет стигнат до реваншизъм, това ще бъде най-лошият вариант, тъй като ще се обърне срещу тях. Хората са силно поляризирани. Увеличи се броят на радикализираните, защото обществената среда у нас  беше пакетирана с гняв и агресия още от протестите миналата година.

- Можем ли да очакваме в следващ редовен кабинет да се появят министри от сегашния служебен, каквито прогнози се появиха?
 
- Не мога да предвиждам нещо подобно. В много по-голяма степен смятам, че отново с много висока вероятност няма да се сформира правителство. И тези министри просто ще си останат. Не виждам как следващите избори ще доведат до коренно по-различен резултат. Мостовете засега са много разрушени. И вероятно този кабинет ще остане до президентските избори, и ще има нови парламентарни избори.

Единственият начин да не се случи това, е, макар с чувство на отвращение, българите да гласуват за по-големите партии с ясна идеологическа идентификация. Като се насочат към ляво и дясно, не към популистки партии. Това е по-добре за държавата и стабилността, но смятам, че няма да се случи.

Затова е нужно за два месеца партиите да влязат във форма, да имат адекватна кампания. За момента виждам тотален хаос и в предизборната кампания. Ако целта на някого е била да постигне хаос  в държавата, то той е постигнат.

- След проветряването в партийното ръководство ГЕРБ увеличи ли шансовете за по-добър резултат?

- Предполагам, че ако имат адекватна кампания, има висока вероятност да увеличат резултата си. Хора, неизлезли да гласуват на 4 април, може сега да гласуват за ГЕРБ, които създават по-голямо усещане за предвидимост и спокойствие.

- Възможно ли е "Има такъв народ" да се окажат първа сила?

- Не смятам, че те имат тази цел. Ако имаха цел да управляват, можеха да го направят. След като на поднос отказаха правителство, сега ИТН вероятно разчита на  българите в чужбина, за да компенсират евентуален отлив от Слави Трифонов. Не съм убедена в този ефект. ДБ, които се възприемат като победител, търсят по-балансирано поведение и могат да разширят подкрепата си.

- Как ще повлияе на БСП новият ляв проект около Жан Виденов?

- Предполагам, че Виденов ще отцепи още хора. БСП не може да увеличи, но може да намали или да запази резултата си в резултат на Виденов, около когото вероятно ще се оформи коалиция от леви партии. Предполагам, че той няма да е лидерът, но ще бъде лицето, идеологът. И това ще привлече възрастни леви хора, които го възприемат като честен човек, който е бил изигран, когато е управлявал.

-  Смятате ли, че коалиция на патриотичните сили ще влезе в следващия парламент?

- Ако патриотичните формации се съберат, вероятно ще влязат. Обединени биха постигнали добър резултат. Въпросът е, че там егото на отделните лидери трябва да отстъпи в името на общия успех.  А и няма място в парламента за повече от една патриотична формация.

- Може ли тогава да изпадне формацията около Мая Манолова?

 - Доста вероятно е. Манолова изтегли хората от Отровното трио. Бабикян и Хаджигенов не будят симпатии сред избирателите ѝ, докато нейният образ се обвързваше с този на обществения защитник, омбудсмана. Но Манолова излезе от този образ и поведението ѝ вече е натоварено с високи тонове. А високият тон олекотява всеки политик. Образът ѝ е в динамика, която не е прогресивна.

- Вървим ли към исканата промяна?

- Държавата трябва да се подготви за дълга неустойчивост в най-лош вариант -  избори след избори. Държавата няма да се оправи, ако нямаме силно ляво и дясно. В последните няколко години, с всичките си грешки, ГЕРБ показа развитие и свобода, която стигаше до слободия в много от случаите.

Това е факт, останалото са приказки и пропаганда. Трябва да изчакаме лявото да се вдигне - модерни млади социалдемократи да формират лявата визия.  Вместо това, в момента държавата ни е разбита на дребни, мразещи се партии и лидери. За съжаление, медиите са част от този процес.
Визитка