Всички сме изненадани от изборите, ще приемем резултатите, но съм разочарован, че хора без стаж в парламента имат три пъти по-висок резултат от ветераните. Това коментира министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред Флагман. 


Припомняме, че формацията Обединени патриоти (НФСБ, ВМРО, Атака) решиха да се разделят преди изборите и да се явят поединично. В резултат на това решение и трите формации според данните към 18:00 часа на 05.04.2021 остават извън парламента. 

- Г-н Димиров, яз. Камчия преля и изглежда категорично водната криза за Бургаска област се отменя.

- Язовирът е годен, работи и изпуска вода. Дори пропускаме вода към яз. Цонево, а това е много важно. Там това ще е необходимо, за да може да функционира заводът в гр. Девня.

Коритото на яз. Камчия е почистено и са създадени условия около 100-150 кубика да преминават в тази посока. Проверихме и деривацията – всичко е наред.

- Посетихте ли и други язовири в областта при визитата си в Бургас днес?

- Да, язовирите Порой и Ахелой. На първия се прави мащабен ремонт на стената, защото искахме Бургас и региона да са подсигурени с вода. Да има възможност от няколко басейна да се ползва вода, за да има резерви за години наред.

В това отношение всичко върви по график. Когато Камчия бе на ниско ниво, искахме да стартираме максимално бързо процедурите.

В момента обаче има вода повече, отколкото е необходимо и строителите ще могат по-спокойно да работят.

Ще изчакаме и нивото да спадне допълнително, за да може да се ремонтира стената в пълната й цялост – така както искаха експерите от самото начало.

Това са радостни новини за цялото Черноморие. В следващите поне 2 години няма да има напрежение.

- Как ще коментирате резултатите от изборите?

- Аз не участвам в тях, не съм вписан в листи, не съм и искал. Бях поел ангажимента да се грижа за язовирите и ще го направя още 30 дни, докато съм министър.

Ще трябва да се занимаваме много, защото в планините има огромни количества сняг, който трябва да достигне до язовирите през реките. Коритата им не са почистени навсякъде и това ще създаде проблем – било то поради липса на средстава или по немарливост.

Природата беше изключително благосклонна към Черноморието – язовири се пълнят от дъжд и сняг, но се изпразват по най-различни начини.

Спряхме няколко ВЕЦ-а. В следващите 30 дни съм поел ангажимента пред примиера да се грижа за водните басейни и затова не участвам в изборите.

- Но все пак, изненадан ли сте от резултатите на изборите?

- Изненадан съм. Защо в последния момент трябваше да се разделят "Обединени патриоти", та сега всички те да са извън парламента? 

Решиха да лишат Валери Симеонов от възможността да влезе в Народното събрание и всъщност се простреляха сами – стреляха в мъглата и умряха от рикошет.

Заради нежеланието им Симеонов да влезе в парламента и ВМРО също няма да влезе. Не ми е приятно – 120 хил. гласа ще отида на вятъра. Не ми е приятно, че хора, които не са били в парламента, постигнаха тройно по-голям резултат. Избирателят обаче е решил.

Очаквах, че армията ще гласува по-силно за ВМРО, че след силната кампания в медиите те ще се представят по-добре, но... Аз не съм политическо лице, от гражданската квота съм.

Спокойно обаче мога да кажа, че за всички беше изненадващ резултатът. Приемаме го такъв какъвто е.

- Как ще коментирате слуховете, че при евентуален експертен кабинет кметът Димитър Николов ще бъде предложен за премиер?

- Това не е въпрос към мен. Няма да участвам в такива провокации. Този път се съгласих да стана министър само за да се изкара целият мандат и това стана.

От вчера до днес ще ви кажа какво стана. От БСП ми се обадиха и ми казаха „Ти си късмета на Бойко, за пръв път изкара цял мандат“.

Разбира се, че не съм аз късмета, причините са много. По същият начин ме питат защо не съм се кандидатирал от Варна или от Бургас, щял съм все 5000 гласа да изкарам и ВМРО щяло да влезе.

За да управлява град като Бургас кметът Димитър Николов безспорно има качества, но кой да бъде премиер не го решавам аз.

Не вкарвайте човека в такава битка, защото, позволете ми да познавам добре средата – неговите хора ще го „изядат“. Поставяте ме в ситуация, че все едно аз решавам кой да бъде премиер. 

- Имаме ли нужда от нови язовири?

- Наблягаме върху това. В момента се строят такива – поне 7 или 8 са, а има и заявки за още няколко.

Това обаче са сложни съоръжения, които подлежат на много дълъг период на проектиране и строителство. Не трябва да се спираме от това обаче.

Ако на Черноморието се изградят още 2-3 язовира, ще е лесно за всички. Така например е добре да има спомагателен язовир към Ясна поляна. 

- Ще коментирате ли така да се нарече „незатворената рана“ Алепу?

- Ще ви го кажа така. Всички искахте още миналата година да спра строежа там. Мога да го спра веднага! Проблемът обаче идва след това – ще се наредят хора и ще извадят едни дълги списъци с обекти и ще кажат „Хайде сега спри и тях“.

И ще трябва да спра стотици обекти по Черноморието. Тогава ще видите какъв хаос ще настане. Някои неща трябва да се решават със законови средства.

Вие искате да ме принудите да предприема действия, заради които стотици хора ще страдат или да пренаредя отношения, които са от 15-20 години насам. И на мен не ми е приятно от прокуратурата да пристигат писма в петък:

„Моля, отговорете до понеделник“. Мислите ли, че за 4 дни могат да проверя всичко. Няма да се произнеса Алепу, защото е в съдебна фаза. Ще настане административен произвол.

Ако вие сте чуждестранен инвеститор и разберете, че преди 15 години сте купили имот, в който живеете, а някакъв министър на екологията решава, че защото има властта да ви навреди, ще го направи, вие ще дойдете ли в България?

Няма да дойдете. Под натиск на медии не се взимат подобни решения.