Федералният изпълнителен комитет на Християндемократическата партия (ХДС) гласува в подкрепа на кандидатурата на Армия Лашет за номинацията на за канцлерския пост, съобщава германският национален ежедневник Die Welt, цитиран от Фокус.

След повече от шест часа на дебати, искани за изказвания и технически проблеми, министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия събра подкрепата на съпартийците си. На специалната дигитална среща на ръководството на ХДС в понеделник вечерта 31 членове на изпълнителния комитет гласуваха в таен вот за номинацията на Лашет. За лидера на сестринската ХСС – Маркус Зьодер, се изказаха 9 християндемократи. Шестима се въздържаха от гласуване.

В началото на заседанието на управителния съвет Лашет за първи път потвърди желанието си си за кандидатурата: той увери, че наскоро е получил насърчение.

„Готов съм да приема кандидатурата за ХДС“, категоричен бе лидера на партията.

След гласуването Лашет отбеляза, че ще разговаря със Зьодер. В заключение той благодари за открити и критични думи. „Сега ще направя всичко, което мога, за ХДС. Лека нощ!“

Зьодер предаде решението в ръцете на ХДС в понеделник. Партията взима „суверенни“ решения, каза той в Мюнхен след заседанието на президиума на ХСС. „Ние – ХДС и аз също, уважаваме всяко решение“.