Имаме двама ярки актьори на политическата сцена - Борисов, който ще бъде страховит лидер на опозицията, и Трифонов, който се очаква да поеме инициативата и да създаде работещо управление. Това заяви социалният антрополог Харалан Александров на въпрос дали двамата ще успеят да поставят България над партийните си интереси.

Той прогнозира, че техните вербални обмени ще бъдат изключително забавни, а парламентарният живот - зареден с повече страст.

По негови думи голямата дилема е между тяснополитическия интерес, лидерския интерес на различните актьори и националния интерес.

Александров поясни, че тази дилема е стояла винаги. Новата ситуация обаче много остро щяла да я експонира.

Според него словесното надиграване и демонстриране на превъзходство работи добре в предизборна ситуация, но сегашният момент изисква промяна на режима.

"Сега рязко трябва да променят режима и да минат в режим на "скучни неща" - да се постигне минимално съгласие какво ще се случи следващите месеци и да се сформира що-годе устойчиво управление", посочи Александров.

Въпреки че Борисов се е оттеглил встрани от политическото внимание, по думи на социалния антрополог премиерът е по-силен от всякога. Той очаква да имаме "силен, доста критичен и вероятно доста комичен лидер на опозицията в лицето на Борисов".

Според него, ако личната нарцистична страст за изява и вътрешнопартийния интерес вземат превес над интереса на обществото, ще влезем в задълбочаваща се криза и гражданите ще отнесат най-големите щети.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!