"ИТН не е водила кампания срещу Кирил Петков за двойното му гражданство, искахме да получим ясно уверение за статуса му. Кампания се поде от ДПС, а въпроса в КС го постави ГЕРБ".

Това заяви пред БНР Димитър Гърдев, бивш депутат от ИТН. 

Той уточни, че в питането на ГЕРБ до Конституционния съд има и искане да се тълкуват актовете на Петков като министър на икономиката:

"Ние не тълкуваме решения на КС, нито ще поставяме предварително условия, важно е г-н Петков да да изясни казуса". 

Гърдев подчерта, че "Има такъв народ" категорично ще работи за съставяне на правителство в следващия парламента:

"Партия ИТН единствена успя да бие ГЕРБ за 12 години. Следващите партии, които участват в надпреварата, и когато има разпиляване на усилията на протеста, те няма да постигнат този резултат.

В следващия парламент ще бъдем в основата на изискването да бъде формирано правителство, което да не включва партии на статуквото. То ще бъде коалиционно, разбира се".

Гърдев коментира срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани в Словения: 

"В заключителната декларация от срещата в Словения ясно се споменава разширяване на ЕС", каза специалистът по международни отношения и председател на комисията по външна политика в 46-ото Народно събрание. 

Той припомни, че след срещите в Солун, София и Загреб тази формулировка беше избягвана, докато в Словения има ангажимент за разширяване, но уточни, че европейските държави не са се ангажирали със срок.

България започна много по-ясно и точно да формулира пред партньорите от ЕС къде са проблемите в отношенията с РСМ, смята анализаторът:

"Това не е само мое заключение. В една от точките на Декларацията е посочено задължение на РСМ за изпълнение на Договора от Преспа и на Договор с България. Това означава, че вече има разбиране от нашите европейски съюзници".

Според Гърдев няма разнобой в позицията на България по темата за РСМ.