Партиите и коалициите не се разбраха кой да оглави Районни избирателни комисии (РИК) в Софийска област.

Областният управител Радослав Стойчев проведе консултации за определяне на състава на 26-та РИК - Софийска област за вота на 14 ноември, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Партията "Има такъв народ" (ИТН) е предложила председателят на 26-та РИК да е от тяхната квота, от коалиция ГЕРБ-СДС и БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) също поискали председателското място. "Демократична България" (ДБ) и ДПС предложили да заемат в комисията заместник председателски места.

"Има такъв народ" са настояли, като първа политическа сила на последните парламентарни избори, да заемат председателското място. ОТ ГЕРБ-СДС заявили, че председателското място трябва да се заеме от тях, позовавайки се на предишен опит на техните представители в комисията. БСП поискали председателското място със същия аргумент, а като алтернатива предложили мястото на секретар на комисията да е от тяхната квота.

В хода на разговорите съгласие за ръководството на 26-та РИК не е било постигнато, а документите на партиите и коалициите ще бъдат изпратени днес в Централната избирателна комисия (ЦИК). Съставът на 26-та РИК е от 13 члена.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!