„На ръба беше да няма балотаж за президентския вот. Сега нещата стоят по друг начин. Най-интересното предстой“, това заяви по Нова тв изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл болкан“ Първан Симеонов  във връзка с политическата обстановка у нас.

По думите му Румен Радев има най-голяма подкрепа, следва го проф. Анастас Герджиков, а третото място е за Мустафа Карадайъ.


"Галъп" огласи най-новото си проучване за резултатите от изборите 2 в 1 ТАБЛИЦИ

„Третото място за ДПС не е изненада. Те мобилизираха колектива си.

Не можем да разкрием какво ще се случи на балотаж – все още всяка спекулация за това е прекалено рано. Лабораторни са изследванията ни“, поясни Симеонов.

Той каза, че трябва да минат още 2-3 дни, за да се види каква е нагласата сред обществото за т. нар. „зелени сертификати“.

„Ако се окажа, че няма протести срещу зеления сертификат, а големи опашки за ваксини, то нещата може да се променят и в политически план.

Радев може да изгуби нещо, но може да спечели още подкрепа от хората, където конкуренция му е Лозан Панов“, поясни Симеонов.

Той коментира и прогнозните резултати, свързани с изборите за състава на следващото Народно събрание (НС).

„Няма изненади сред подредбата за парламентарния вот – ГЕРБ е първа политическа сила. Пакетно се движат пет формации, които са преследвачи на ГЕРБ.

Интересен детайл е, че ГЕРБ и ДПС имат около стотина мандата в следващия парламент. 

„Има такъв народ“ (ИТН) и „Демократична България“ (ДБ) пак имат стотина и по средата са БПС с около 40.

Излиза, че БСП може да реши кой да управлява страната. 

Ключът обаче е в „Продължаваме промяната“ (ПП), които могат да улеснят Радев и партиите на промяната да имат по-комфортна зона без да им трябва БСП“, каза политологът.

„Най-важното е когато хората гласуват дали търсят отговор за случилото се последните 10 месеца назад или 10 години назад. Кризите сега се преписват на служебния кабинет и Радев“, каза още Първан Симеонов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!