Мустафа Карадайъ и зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов се срещнаха с либералните министър-председатели, в Любляна, Словения преди срещата на върха ЕС-Западните Балкани.

Домакин на среща на либералния връх бе Илхан Кючюк в качеството си на съпредседател на партия АЛДЕ. Тази година форумът се провежда в момент на застой в процеса на разширяване на ЕС, тъй като България и Северна Македония все още не са стигнали до компромис по спорните въпроси, но и в силно обостряна ситуация между Косово и Сърбия, които отново припомниха колко крехък е мира в региона. На срещата бе обсъдена и темата за отношенията между България и Северна Македония.

Участие в срещата взеха министър-председателите на Кралство Белгия – Александър де Кро, на Естония – Кая Калас, на Ирландия - Мишел Мартин, на Люксембург - Ксавие Бетел, на Кралство Нидерландия – Марк Рюте, Шарл Мишел - председател на Европейския съвет, Клеман Бон - френският министър по европейските въпроси, д-р Вернер Хойер – президент на Европейската инвестиционна банка и Янез Ленарчич - европейски комисар по управление на кризи.