Вече стана ясно, че лидерът на БСП Корнелия Нинова предприема спешни мерки след изборните резултати, които наредиха партията й на трето място след ГЕРБ и "Има такъв народ". Председателят на партията ще проведе поредица от срещи със структурите на партията.

Сега Нинова коментира какво ще се случи с партията й и какво ще е политическото бъдеще на България.

Претъпяхме тежка загуба, но сме в ситуация на „сила, без която не може“. Без нашите гласове и подкрепа няма как да се състави правителство. Да, малко е парадоксална ситуация, но това е“, заяви Нинова в сутрешния блок на БНТ.

Коалиция със Слави и „Изправи се! Мутри вън“
„Хаджигенов е прав, че без нашите гласове правителство на може да се състави“, каза тя в отговор на твърдението на съпредседателят на „Изправи се! Мутри вън“.

„Политически сме в една посока – можем да се съберем. Слави Трифонов, ако предложи кабинет и му е необходима нашата подкрепа и ще му я дадем“, категорична бе тя и допълни:

БЛИЦ припомня, че преди дни Нинова отправи апел към Слави Трифонов, Христо Иванов и Мая Манолова.

„Протестните партии се заявиха за битка с досегашния модел на управление, но няма никаква логика, ако търсят подкрепа от досегашните формации“.

„Би трябвало да се направи обеднения на партии и коалиции, които са срещу сегашното управление“, каза още Нинова.

„Досега сме опозиция на Борисов и ще останем такава“, категорично заяви лидерът на БСП.

Договорки с ГЕРБ
„Преди и по време на кампанията наши партийни хора внушаваха, че БСП и ГЕРБ сме се договорили. Че аз и Борисов сме си стиснали ръцете, че ще правим коалиция задкулисно. А къде са тези хора сега? Защо лъжеха?

Аз знам защо – за да отнемат от гласовете на БСП. Времето показа, че са лъгали, защото коалиция с ГЕРБ е 150% невъзможна“, отсече Нинова.

Тежък изборен резултат за БСП
„Има много причини за тежкия ни изборен резултат. Мисля, че бяхме единствената партия, която излезе с ясна програма и конкретен план за първите 100 дни. 

Политическата идентичност не е големият проблем на БСП. А защо въпреки четиригодишните ни усилия хората ни приеха за част от системността. Това е големият въпрос“, категорична бе Нинова, която призна, че 4 години е водила битки с ГЕРБ и вътре в партията й.

Оставка
„Във всеки акт или действие има плюсове и минути. Същото е и с оставката, която ми поискаха.

В нощта на изборите първата емоция е „Подаваме оставка“. Тогава ми се обадиха много хора и ми казаха „Не бързай1 Преспи! Ще се съберем и ще го обсъдим“.

Но какво означава една оставка в този момент? Това има последици за много хора. оставка на председателят на БСП означава 3 месеца да правим пряк избор на председател. Тези 3 месеца за изключително ключови и важни за България.

Не е времето да се хвърлим във вътрешно партийни битки. Ще бъдем неадекватни на ситуацията в страната, а може да се стигне и до предсрочни избори, а как ще ги правим без ръководство. Това ще бъде разсипващо за БСП, защото сега сме ключов фактор в съставянето на бъдещ кабинет“, заяви Нинова, която допълни, че не е обидена на Крум Зарков и Янаки Стоилов, които поискаха оставката й.

Предсрочни избори
Тя бе категорична, че едни предсрочни избори ще върнат Борисов на бял кон.

„Причината е, че ще загубим още няколко месеци безвремие, в което ГЕРБ ще продължи да реализира модела, срещу който се борим. Дори и служебен кабинет не може да разгради този им модел за няколко месеца“, разясни Нинова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!