Иво Лилов напуска поста си на областен лидер на БСП-Враца. Новината бе съобщена лично от него на свикана извънредно пресконференция, информира bulnews.bg

„Оттеглям се от председателското място. Вярвам, че постигнахме целта си. Провеждахме политика близка до хората. Запазихме структурите си, чиято цел е работа в интерес на гражданите. Голямата задача е постигната, а именно да извадим ГЕРБ от властта. Благодаря на всички хора, на членовете и симпатизантите на БСП, с които работихме заедно в годините. Вярвам, че дадох своя скромен принос към дейността на организацията“, заяви Лилов.

Той сподели още, че решението му е лично и не е взето под натиск.

„Няма да оставя областта, ангажиментите, работата в полза на региона ни и хората тук. Независимо дали ще съм областен лидер или не ще работя за Северозапада“, добави още той.

Междувременно стана ясно, че за тази вечер е насрочена конференция, на която са щели да поискат оставката му, но коментарът на Иво Лилов бе, че доста хора знаят за оттеглянето му и то не от днес.

Към момента не е ясно кой ще бъде избран за поста областен председател на БСП.

„Всеки колега има качества и не мога да коментирам кой е най-подходящият за моето място. Ръководството на областната организация е екипна работа. Само с лични качества не става“, допълни още лидерът в оставка.

Иво Лилов направи и разбор на изминалите избори. Данните показват, че червените са втора политическа сила в областта. Най-голямо доверие и брой гласове БСП има в община Мизия, където гласовете за партията са едва с 50 по-малко от тези за ГЕРБ.
Мощна подкрепа е получена и от жителите на община Оряхово, въпреки че кметът от ГЕРБ е агитирал през личния си профил във фейсбук.
Добри резултати отчитат от партията и в общините Мездра и Хайредин.

„Благодаря на хората от областта, които се изправиха срещу режима на управление и гласуваха свободно. Вярвам, че те са истинските герои на днешното време и те спряха управлението на ГЕРБ.

Благодаря и на 12-те кандидати в нашата листа, които застанаха с имената и лицата си, получавайки от хората подкрепа за промяна и ново начало.

Изборите бяха белязани с натиск от местната власт, с корпоративен вот и стотици сигнали за купени гласове. Цената за глас скочи до 150-200 лв. Тежка е оценката за ГЕРБ, показваща, че народната любов струва пари“, каза още Иво Лилов.