Промяна в Закона за защита на животните с цел ефективни присъди за извършителите на насилие върху животните.

Това е една от каузите на Мартин Янчев, кандидат за депутат от  Патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ в 24 МИР – София и в Бургас, представител на организацията „М и М Помощ за животните – БГ“.

„От всички политици, само Веселин Марешки ми обърна внимание и подкрепи каузата за защита на животните. Ще се боря за правата на животните! Програмата ми е изцяло за овладяване на популацията и свеждане до минимум на зверствата спрямо тях!“, заяви Мартин Янчев.


Мартин Янчев  е известен сред защитниците и любителите на животни, тъй като от години е превърнал хуманното отношение към животните в своя кауза.

Той има програма с 30 точки, които включват подобряване на условията в общинските приюти и изграждане на нови такива с кастрационни центрове, с цел справяне с популацията и бездомните животни. За осъществяването на такъв проект, той предлага да се потърси съдействие от Европейския съюз.


Кандидат-депутатът предлага да се въведе  контрол над развъдниците на животни с помощта на неправителствените организации, както и наказания за всеки собственик, изоставил животното си на улицата.

Предлага това да стане чрез глоби от 1000лв до 3000лв и 1 месец обществено полезен труд.

Според него в учебната програма на българските училища да има час по хуманно отношение към животните, запознаване със закона за защита на животните и първа помощ.


Мартин Янчев предвижда още горещ телефон за подаване на сигнали за бедстващи животни 24/7 и съдействие от пожарна безопасност, гражданска защита и аварийна помощ и превенция при подаден сигнал.