До 2020 г. българите бяха жертва на непрекъсната и агресивна реклама на хазартни лотарии по БТВ, Нова телевизия и редица сайтове.

Хиляди сънародници губеха пенсиите, заплатите, имотите и дори живота си, попаднали в лапите на хазартната зависимост и на заложните къщи.

Валери Симеонов поде лична битка с най-опасния човек на прехода – Васил Божков-Черепа и неговата хазартна империя, дължащи над 700 млн. лв. към бюджета.През май 2018 г. депутатите от НФСБ внесоха промени в Закона за хазарта за ограничаване на масовата агресивна реклама.

В Народното събрание обаче Законът бе умишлено забавен, като бе изпратен за съгласуване в Европейската комисия.

Очаквано, медии, работодателски организации и спортни клубове се обявиха против промените на НФСБ.

През есента на 2018 г. Божков, използвайки майките на деца с увреждания, организира протести с искане за оставка на вицепремиера Симеонов. По команда националните телевизии разпалиха истерични кампании срещу него.

По молба на премиера Борисов на 16 ноември 2018 г. Валери Симеонов подаде оставка като вицепремиер. Целта на Божков бе постигната.

На 16 януари 2020 г. обаче Симеонов и колегите му от НФСБ в парламента отново внесоха Закон за забрана на частните лотарийни игри. Законът бе приет окончателно на 7 февруари 2020 г.

На 26 януари 2020 г. Васил Божков – Черепа избяга от страната, след като прокуратурата повдигна над 20 обвинения срещу него, в т.ч. за ръководене на организирана престъпна група, изнасилвания и убийства.

Частните лотарии бяха забранени, а основният търговец на талончета за търкане – „Лафка“, затвори своите обекти в цялата страна.
Днес държавната лотария финансира спорта, културата и държавния бюджет.

В бюджета за тази година има два пъти повече пари за спортните клубове в сравнение с 2020 г. Това в сериозна степен се дължи на увеличените приходи на „Българския спортен тотализатор“ след ефективните промени в Закона за хазарта, гласувани по предложение на Валери Симеонов, Борис Ячев и депутати от НФСБ.