През 2014 г. България бе залята от емигранти, които препълниха бежанските лагери и окупираха центъра на София. На 15 януари 2015 г. в парламента, след остър дебат и изказване на Валери Симеонов, премиерът Борисов прие предложението за ускорено изграждане на оградата по границата с Турция.

Симеонов се ангажира с осигуряване на средствата и координацията между Министерство на финансите, МВР и областните управители на Бургас, Ямбол и Сливен по изграждането на 230 км съоръжение. 



На 15 юни 2017 г. той организира със собствени средства оглед с хеликоптер на съоръжението за журналисти и политически лидери. Оградата бе завършена през лятото на 2017 г.



На 18 октомври 2017 г. по предложение на Валери Симеонов Министерски съвет прие решение, с което оградата стана стратегически обект за националната сигурност. Впоследствие лидерът на НФСБ успя през Министерски съвет да осигури финансиране за поддръжката й през годините.



В резултат на тези действия през 2020 г. имаме нулев бежански поток през границата с Турция. Премиерът Борисов показваше защитното съоръжение на редица видни европейски политици като Виктор Орбан, Дейвид Камерън, Себастиан Курц и др.