214 депутати подкрепиха създаването на Комисия по ревизия на изразходването на държавни средства при управлението на правителствата на Борисов за период от 4 години. 

При броенето на гласовете се получи голямо объркване и хаос, тъй като депутатите трябваше да дадат своя глас с вдигане на ръка. 

Проектът на Мая Манолова и нейната група "Изправи се! Мутри вън!" претърпя няколко основни промени.

По предложение на Татяна Дончева (ИМВ) ведомствата, които ще бъдат проверени, не бяха изчерпателно изброени, а от дискусията стана ясно, че ще бъдат по избор на комисията.

По предложения на Йордан Цонев от ДПС думата "ревизия" беше заменена с "проверка" и бяха изключени частните пенсионни дружества.
Отхвърлено беше предложението на лидера на СДС Румен Христов и колегите му от групата на ГЕРБ-СДС предвиденият четиригодишен период да бъде заменен с проверка 10 г. назад.

За председател беше избрана Мая Манолова, всяка парламентарна група ще има по трима представители.

Обсъждането на проекта за създаване на Временна комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 4 години мина през много дебати. 

Временната комисия се създава на паритетен прицип - по трима представители от всяка парламентарна група. Срокът на действие е три месеца.

„Искането за създаване на временна комисия, която да провери законността на разпределението на държавни средства през последните четири години, е продиктуване от ангажимент към нашите избиратели, които искат да знаят как са изразходват техните данъци. Това се касае и за избирателите на всички останали парии в парламента“, заяви вносителят на проекта Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“.

Проверката ще обхване „40 сектора с висок корупционен риск“ – „черни каси, в които обилно се наливаха пари и те отиваха в джобовете на приятели по карти и партньори по тенис на премиера“, каза Манолова.

Комисията ще е отворена за сигнали от всички български граждани и тяхната безопасност ще е гарантирана от българския парламент. Резултатите от проверката ще бъдат предадени на прокуратурата.

ДПС ще подкрепи създаването на такава комисия, съобщи депутатът Йордан Цонев, но поиска от проверката да бъдат изключени пенсионните фондове, защото те са минали "сериозен одит“. Той предложи някои редакционни поправки в името й – комисията да бъде не по ревизията, а по проверка.

„Парламента не е одитен орган“, посочи той.

„В обхвата на комисията има допуснати фактически грешки, които могат да доведат до тежки последици за българския бизнес климат“, добави Цонев.

„Няма да ни стигне един мандат да ревизираме кражбите на правителството. Нашата задача е да покажем на обществото какво е вършил Борисов последните години“, отбеляза от своя страна Явор Божанков от БСП, призовавайки към разум.
Божанков поиска в работата на комисията да се добави сключването на всички сделки от предприятие и дружества с над 50% държавно участие.

Любен Дилов от ГЕРБ-СДС изрази две опасения. „Този акт, който предстои да извършим, се прави с пропаганден характер, или не е добре помислен."

"Мащабността на работата, която си поставяте, няма как да бъде свършена за три месеца", допълни Любен Дилов. Той предложи комисията да стане постоянно действаща и да се обмисли какъв ще е експертният й състав.

От ГЕРБ предложиха временната комисия да е 10-годишна, защото е имало три кабинета „Борисов“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!