Сътресенията в БСП и ниските резултатите след парламентарния вот доведоха до редица въпроси за бъдещето на Столетницата. Ситуацията в левицата коментира в студиото на предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR политическият анализатор проф. Захари Захариев.

Според него е второстепенен въпрос дали Корнелия Нинова ще подаде оставка.

"Всичко онова, което се развива от нейна страна, е като сценарий - тя търси закачки, уловки, с които би могло този въпрос да отпадне, да го избегне. Това е една мантра.

Тя разчиства всички онези, които имаха друг глас, различен от този на партията, но тя не разбра една проста истина - ти можеш да махнеш някои хора от Националния съвет, но това са емблематични личности, чийто глас звучи и през медиите. Хора, които имат пряка комуникация с основни партийни структури, които формират гражданското мнение, и не само в БСП", заяви анализаторът.

И допълни още, че искането на оставката от страна на Янаки Стоилов и Крум Зарков е закъсняло.

"Когато трябваше, не чухме нито един глас, опит за пренареждане на пасианса в бъдещето ръководство на БСП. Те си дават сметка, че тази драма не може да продължава, защото изходите са два: единият е летален за БСП, катастрофален за политическата стабилността на българската държава.

Вторият - действително БСП иска Корнелия или не, те вървят към свикване на конгрес с промени в ръководството", обясни проф. Захариев.

Според него политическото бъдеще на Нинова измества центъра на внимание към последствията от проблема, а именно загубата на идентичност на идейно-политическата същност на БСП по отношение на потребностите на българското общество.

Играта на г-жа Нинова според професора е – "дайте отново да се опитаме да се закачим за онези, които бяха припознати като рушители на статуквото и да им предлагаме разни форми, да се закачим за тях, защото са срещу ГЕРБ - това са безсмислици".

И прогнозира, че всъщност - дори и да не искат, от БСП ще вдигнат ръце за един кабинет, който е предложен от Слави Трифонов.

"Нямам нищо против Слави, напротив, той хвърли камък в блатото и жабите в него започнаха по-силно да крякат. Аз съм дълбоко убеден, че президентът Радев няма да направи такава грешка да даде мандата на БСП.

А последният вариант е да се състави служебно правителство и да има избори две в едно. Но аз все пак мисля, че президентът, който има ясното съзнание за отговорност, няма да играе задкулисно", допълни Захариев.