Сделка за допълнителни машини още не е финализирана. Това стана ясно на брифинг на ЦИК в четвъртък. „Все още няма подписан договор за доставка със "Сиела Норма", заяви зам.-председателят на Комисията Росица Матева.

„Тази компания има най-много капацитет да свърши работа, но никой не ги задължава за договор. Ако не искат да изпълнят поръчката, то нека се откажат, за да преговаряме с друг изпълнител", допълни говорителят на ЦИК Цветозар Томов, цитиран от БНР. И категорично заяви, че машини за всички изборни секции ще има.

„Дори да не се достави и една машина – ще има възможност да се изпълни законът и да има машини в секции, в които по списък има повече от 300 човека. Ние се борим за още машини, за да създадем необходимия комфорт на избирателите в тежките секции. Не защото има риск да се провалят изборите, а да могат хората да гласуват спокойно, без да чакат дълго време на опашки”, каза още той.

„По отношение на договора: за това е следващият етап от обществената поръчка за модифициране на софтуера и логистиката на машините. Условията са същите, каквито са били договорени в предишния договор от 6 февруари”, допълни Матева.