Лидерът на партия ВОЛЯ Веселин Марешки заяви, че е обезпокоен от кризата в образованието -факт е че българските ученици са най-неграмотните в Европа.

„Политиците забравиха откъде започва всичко – от класната стая и ученическия чин. Затова днес ние държим един срамен рекорд - 40 процента от учениците ни до 16 г. са неграмотни, т.е. не могат да четат и пишат! Оставам категоричен, че тези без основно образование не трябва да гласуват. 

Много от неграмотните никога не са стъпвали в училище, защо да имат равно право на глас с тези, които са учили и завършили?“, каза още Веселин Марешки.

Според лидера на ВОЛЯ нашата образователна система не работи. От училищата не излизат образовани и интелигентни личности, подготвени за живота.

Причините са много - например България отделя най-малко средства за образование в целия Евросъюз за – 3 %. За справка - Естония изразходва около 17 % от бюджета си за просвета.

 „Надявам се българските институции да осъзнаят размера на тази катастрофа, на бомбата, която е заложена за бъдещето ни, и да направят необходимото, а не да се опитват да пробутват джендър-идеологията сред децата, под формата на анкети, които за щастие партия ВОЛЯ спря.

Образованието беше натикано в ъгъла от политици, които мислеха единствено да се обогатят, но не и за бъдещето на нацията“, допълни още Веселин Марешки.

Според него ако се запази сегашното трагично състояние на българското училище, ние сме обречени завинаги да си останем доставчик на евтина работна ръка.

Той каза също, че партията му предвижда да внесе в бъдещия парламент законопроекти за драстични мерки в образованието и науката като подобряване условията на обучение и инвестиции в талантливи учени и изявени деца.

„Преди 30 години 90 % от българите бяха образовани. Можеше да кажем тогава, че сме интелигентна нация. Някога бяхме на първите места в света по интелигентност, но вече сме далеч зад Монголия, Казахстан и Молдова.

Без наука и просвета ние просто ще изчезнем като народ от картата на света. В днешния свят науката и иновациите са всичко, държавата трябва да инвестира огромни средства в най-големия ни капитал – децата. Трябва задължително да отделим два-три пъти повече средства за образование, за да имаме отново интелигенти, възпитани и културни деца.

Колкото по-бързо нацията ни осъзнае проблема, по-добре за нея. В утрешния ден неграмотните могат да стигнат до 50-60 процента от подрастващите. Вижте днес какво става в училище и ще разберете какво бъдеще ни очаква като народ” – каза още Веселин Марешки.