Събитията от първия ден на 47-ото Народно събрание напомнят игра на покер с белязани карти, коментира пред “Труд” депутат от бъдещата управляваща коалиция. Повод за твърдението му дават политическите игри и твърде дългите разговори в среднощни часове, странни места и формати, на които се набелязват печелившите карти.


Това напомня покер, който се играе с белязани карти, каза още политикът. Като доказателство народният представител посочи извадената от ръкава белязана карта на новия шеф на парламента Никола Минчев.

Някой медии съобщиха още на 26 ноември, че 34-годишният адвокат Минчев е фаворит на “Продължаваме промяната” за председател на НС. Край масата на политическия покер са четирима основни играчи, но много от депутатите, казаха че има и пети играч, който според тях бележи голяма част от политическото тесте.

Затова нито коалиционно споразумение, нито структура на правителство, нито бъдещи министри ще бъдат обсъждани между лидерите на ПП, БСП, ИТН и ДБ преди консултациите при президента Румен Радев в понеделник.

Това се потвърди от изявленията на ръководството “Продължаваме промяната” малко след официалното начало на 47-ото Народно събрание. В същото време обаче още в ранния следобед в петък започнаха совалки на Кирил Петков и Асен Василев при бъдещите им партньори.

Най-напред двамата се отбиха парламентарната стая на БСП за разговор с Корнелия Нинова. Самата Нинова не ги очакваше, тъй като точно по това време имаше работна група с депутати от БСП, видяха репортери.

Секси съпруга радва новия шеф на НС! СНИМКА

Депутати с парламентарен опит бяха категорични, че блъфовете на Петков и Василев към останалите парламентарни партньори ще продължат. А стратег на играта им с белязани карти е държавният глава Румен Радев. Президентът искал да е в преговорите за съставяне на правителство.

В първия ден на 47-ото НС се разбра, че буквално преди старта му отново Радев е повлиял върху избора на председател на парламента. Заради неговото категорично нежелание Корнелия Нинова да застане на този пост, първо бе взето решение да има ротация и шефът на НС да се сменя всяка година.

Източници съобщиха, че държавният глава не можел да преглътне дори и този вариант и това наложило промяна в последния момент, с обяснението, че няма нищо по-логично от това, първата политическа сила да посочи и шеф на НС, такава била традицията. Така се стигнало до среднощни телефонни обаждания в четвъртък от страна на ПП до бъдещите им коалиционни партньори, които просто били информирани, че от ПП имат свой кандидат за шеф на Народното събрание.

“Беше подигравка с нас, но ни поставиха пред свършен факт. Казаха ни, че издигат кандидат, което автоматично означаваше да го подкрепим. В противен случай всичко рухва още след първия пленарен звънец”, коментира депутат от бъдещата коалиция.

Друг обясни, че новият председател на народното събрание доскоро е бил младши адвокат и преди дни е бил повишен в старши в кантората, в която работи и допълни, че очевидно в бъдеще две от големите столични кантори ще дават кадри на властта. Депутатите от БСП пък научили името на бъдещия шеф на парламента рано сутринта чрез смс.

“Събота и неделя предстоят интензивни преговори за съставяне на коалиционното споразумение между четирите преговарящи партии за формиране на правителство”, обяви съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков в кулоарите на парламента. Ако преговорите са успешни, подписването на споразумението се планира за началото на следващата седмица. Едва след това ще бъдат коментирани имена на министри, каза Петков.

“Над 180 страници в момента изглежда. В смисъл - голям документ е. Трябва да да го циркулираме между всичките партии, всеки да каже - да, това е финалният документ и да се подпише. Ако не уикенда, да бъде първата половина на следващата седмица най-късно. В момента всички спекулации по медиите вкарват непродуктивен шум в системата”, обясни още Петков.

И допълни: “Искаме всяка от групите да се чувства пропорционално представена в правителството”.

От ИТН, БСП и ДБ обаче вече нямат много доверие в ПП, защото очакват отново да бъдат поставени пред свършен факт от първата политическа сила. Отново депутати с дълъг опит обясниха лаконично, че всички белязани карти за политическия покер ще бъдат свалени на масата, ПП ще ще прибере залозите.