Политическа криза, промяна и невъзможност Бойко Борисов да създаде кабинет. Така експертите Нидал Алгафари и Ивайло Нойзи Цветков коментираха изхода от вота в неделя и преброените на 100 % бюлетини.


На първо място е коалицията ГЕРБ-СДС, която събира малко над 26%. Като втора политическа сила се нарежда партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" – със 17,66 %. Левицата взима 15% от вота на българите. ДПС е на четвърто място с крехка преднина пред "Демократична България". Четирите процента успя да прескочи и коалицията "Изправи се! Мутри вън!".

Според експерта по политически PR Нидал Алгафари партиите са си говорили преди вота.

„Мисля, че преди изборите са започнали да си говорят, водени са такива преговори да се търси вариант за правителство. Не мисля, че трябва да отпишем ГЕРБ и Борисов. Меглена Кунева и Реформаторският блок до последно твърдяха, че ще спрат Борисов, после направиха правителство и се задържаха дълго“, каза още той по bTV.

Според него един от най-екзотичните варианти за правителство е извън системните партии ГЕРБ, БСП и ДПС всички останали да направят мнозинство и „при първия вот на недоверие ще се случи какафония“, обясни Алгафари.

По думите му най-правилно е именно „системните партии“ да се обединят.

Друга възможност е експертно правителство.

„Политическа криза има, притеснително е, не виждам изход технически изход.  Имаме икономическа криза, ваксинация, подпомагане с държавни средства бизнеса, какво и как ще се построи и кой ще преведе през тези свръхзадачи е много важно", каза Ивайло Нойзи Цветков, културен антрополог.

Според него за Слави Трифонов са гласували фенове, а кампанията му е започнала още преди 20 години, дори и той да не е мислел за политическа кариера тогава.