Ромските барони, които традиционно изкарват с пари събратята си да гласуват в Столипиново, са в паника и в застой.

Знайно е, че дълги години в най-голямото гето на Балканите всички партии се състезават да правят алъш-вериш в полза на един или друг кандидат или партия. 

Днес обаче полицията е окупирала целия квартал, а район Източен в Пловдив, където се намира Столипиново, е с рекордно ниска активност.

Ромите не са дори на улицата, където обичайно въртят търговия, пекат кебапчета и мятат гюбеци. Край училище „Кирил Нектариев“, където винаги е шумно и има глъч, сега няма движение. Навън е адска жега, а комисията вътре казва, че едва 30-35 души са гласували от сутринта. 

От община Пловдив дадоха справка, че избирателната активност в Източен към 16. 30 часа е едва 14.82%. За сравнение в останалите райони на Пловдив активносттта към същия час е над 25%, а в район „Централен“ дори е близо 30%.

Ромите винаги са чакали до последно, за да вдигнат мизата. Този път обаче заради многото акции на ченгетата нито успяха да се договорят за цена, нито пък ще вземат кой знае колко пари, коментираха наши източници.

Те казаха още, че е безпрецедентно това, че ромските барони няма на кого да раздадат приготвените за вота пари. Избирателите били изплашени и отказвали да излязат до урните, защото се страхували от арести.

Освен проваленото купуване на гласове, много от ромите са неграмотни и отказват да стигнат до машините, защото незнаят как да гласуват.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ